in

POREČ već 10 godina na vrhu po ocjenama transparentnosti proračuna

Foto - Izvor Turistička zajednica grada Poreča

Grad Poreč ponovno je dobitnik  najviše ocjene (5) za razinu proračunske transparentnosti koju dodjeljuje Institut za javne financije, čime se već godinama svrstava među najtransparentnije gradove u Hrvatskoj.

Institut za javne financije predstavio je danas rezultate najnovijeg ciklusa istraživanja transparentnosti 576 proračuna županija, gradova i općina koje se provodi u okviru projekta Hrvatske zaklade za znanost.

Transparentni proračuni omogućuju uvid u potpune, točne, pravovremene i razumljive informacije o proračunu pa građani mogu vlastitim angažmanom utjecati na efikasnost prikupljanja javnih sredstava i ponude javnih dobara i usluga, te na povećanje odgovornosti regionalnih, odnosno lokalnih vlasti.

Proračunska transparentnost mjerena je brojem ključnih proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama svih županija, gradova i općina, na vrijeme i u odgovarajućoj formi, a to su: izvještaj o godišnjem izvršenju proračuna za 2021., izvještaj o polugodišnjem izvršenju proračuna za 2022.; prijedlog proračuna za 2023.; izglasani proračun za 2023.; proračunski vodič za građane za 2023.

U obzir su uzeti samo dokumenti koji su na mrežnim stranicama regionalnih/lokalnih jedinica bili dostupni u razdoblju od studenog 2022. do travnja 2023. i to na dan pretraživanja, ali ne i naknadno objavljeni dokumenti. Takvim izračunom razina proračunske transparentnosti može iznositi od 0 do 5. Rezultati analize predstavljeni su u Osvrtu Instituta za javne financije  – LINK https://repozitorij.ijf.hr/islandora/object/ijf:871

Inače, Grad Poreč svrstava se u sam vrh po najvišim ocjenama transparentnosti proračuna od samih početaka mjerenja koja je Institut počeo vršiti još 2013. godine.

Od početka prošle godine Grad Poreč u svoje poslovanje uveo visoku razinu transparentnosti – aplikacijom Otvoreni grad kroz dostupne usluge – iTransparentnost i Financijske kartice, koje su dostupne na gradskim web stranicama i omogućava uvid u isplate od početka godine pa nadalje. iTransparentnost“ omogućava uvid u sve isplate Grada, uključujući i svih 11 proračunskih korisnika, sukladno propisanim uvjetima o transparentnosti proračuna.

Što se tiče financijskih kartica, omogućuje se uvid u zaduženja od Grada, pregled plaćenih obveza kao i potrebne informacije za plaćanje računa putem 2D barkoda koji je moguće pročitati putem aplikacija mobilnog bankarstva, objavio je Grad Poreč.

Foto Sebastijan Skoko - Butiga u Kašteliru

TZ KAŠTELIR LABINCI: Kreće Friday tasting u novom izdanju – ispred trgovine “Butiga”

haker Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija cyber kriminal internet prevara

Istrijan kupio skupu ulaznicu preko interneta – ostao i bez novca i bez ulaznice