in

POREČ: Zadruga MASLINARI ISTRE potpisala suradnju s Agrolagunom za povoljnije uvjete prerade i visoku razinu kvalitete

Maslinari na sastanku u Poreču

Poljoprivredna zadruga MASLINARI ISTRE koja okuplja 55 maslinara i maslinarki sastala se sinoć u porečkom Obrtničkom domu kako bi obilježila registraciju pri Trgovačkom sudu u Pazinu.

Također, bila je to prigoda za potpisivanje ugovora o poslovnoj suradnji između zadruge i porečke tvrtke Agrolaguna. Njime se maslinarima osiguravaju kapaciteti za preradu te visoku razinu kvalitete i zdravstvene ispravnosti prerađenog ulja, kao temeljne  pretpostavke brendiranja ulja s etiketom zaštićene oznake izvornosti koje na razini EU ima ekstra djevičansko maslinovo ulje iz Istre. Procjenjuje se da će se preraditi oko 60.000 kilograma ploda masline što bi iznosilo oko 7.000 litara ulja, ovisno o radmanu.

Katja Gašparini i Nerina Zec

Osnivanje zadruge potakli su sami maslinari (prvotno je to bilo kroz klaster) u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Istarske županije. Cilj je lakši zajednički plasman ulja na tržište i to pod jednom etiketom zaštićene oznake izvornosti.

-Osiguranje kapaciteta za preradu važna je pretpostavka zajedničkog nastupa na tržištu i daljnjeg brendiranja našeg ulja, osobito kada je riječ o kontroli kvalitete u procesu. Naš je cilj visokokvalitetan proizvod, više cjenovne kategorije, a suradnja s Agrolagunom u potpunosti omogućuje ispunjavanje tih ključnih pretpostavki, rekla je Katja Gašparini, upraviteljica zadruge Maslinari Istre.

-Osim poslovnog interesa ovaj je ugovor Agrolaguni kao najvećoj poljoprivrednoj kompaniji u Istri važan i zbog njegovoj pozitivnog utjecaja na lokalnu zajednicu kroz ulaganje u širenje razvoja maslinarstva u Istri. Uz to, on otvara prilike zajedničke suradnje na razvoju proizvoda, kao i na širenju tržišta za plasman, rekla je Nerina Zec, direktorica financija, računovodstva i kontrolinga u Agrolaguni.

Maslinari su sinoć na sastanku razgovarali o brojnim drugim temama, kao što su certifikacija proizvoda, izrada brenda i vizuala, ambalaža, marketinške aktivnosti, prodaja kroz HoReCa kanale i izvor i drugo, prenio nam je Graciano Prekalj, zamjenik županijskog pročelnika za poljoprivredu, koji je bio prisutan u ime tog odjela.

Noniću ukrali pršute i kobasice

LJUBAV DJECI PRIJE SVEGA – Donosimo bogat program Dječjeg tjedna u Vižinadi s puno igara, radionica, predstava…