in

POREŠTINA: Nagrada “Istarske zlatne ruke” Robertu Mihelku, priznanja Gordani Poropat, Marijanu Armanu i Miloradu Harašiću

Jučer je u Pazinu održana 5. sjednice Skupštine Obrtničke komore Istarske županije na kojoj je usvojeno izvješća o radu i financijsko izvješće za 2019. godinu. Nakon službenog djela sjednice Obrtnička komora Istarske županije dodijelila je priznanja zaslužnim obrtnicima i institucijama. Među nagrađenima, priznanja su dobili i obrtnici Poreštine.

Zahvalnice Obrtničke komore Istarske županije za 2020. godinu dobio je MARIJAN ARMAN, vlasnik Obrta za vinarstvo, vinogradarstvo i trgovinu Arman iz Nardući kod Vižinade. Posebno priznanje Komore za 2020. dobio je MILORAD HARAŠIĆ, vlasnik obrta za privredni ribolov iz Vrsara.

Priznanje majstoru – stručnom učitelju dodjeljuje se obrtniku koji ima položen majstorski ispit ili  priznat status majstora, s naučnicima uspješno ostvaruje ciljeve praktične nastave, najmanje 5 godina prima naučnike na naukovanje, uspješno surađuje s obrtničkom školom i Komorom i aktivno sudjeluje u radu  komisija za pomoćnički ili majstorski ispit. Ovu je nagradu za 2020. godinu dobila obrtnica GORDANA POROPAT, vlasnica frizerskog salona Beauty iz Poreča.  Obrt je otvorila 1991. godine, te od samih početaka prima na naukovanje niz učenica i učenika za frizerska zanimanja. Ukupno se u frizerskom salonu obrazovalo i provodilo stručnu praksu 30 učenika. Vlasnica obrta članica je Komisije za majstorske ispite, a jedna je od pokretačica frizerskog volontiranja u Domu za starije u Poreču.

Najuspješniji obrtnik u 2020. godini i najveće priznanje Obrtničke komore, Povelju s plaketom za postignuća „Istarske zlatne ruke“ zaslužio je ROBERT MIHELKO, vlasnik stolarskog obrta „M INTERIJER“ iz Nove Vasi kod Poreča. Navedeno priznanje dodjeljuje se osobi koja je ugledan častan i uspješan obrtnik, koji osobnim primjerom potiče obrtničke vrijednosti: solidarnost, marljivost i zajedništvo. Osoba koja prima „Istarske zlatne ruke“ mora biti dugogodišnji promotor obrtništva i mora imati najmanje 10 godina obrtničkog statusa.

Robert Mihelko rođen je u Njemačkoj, a zanimanje stolara je stekao školovanjem u Jastrebarskom, Zagrebu i Rijeci, čime je nastavio obiteljsku tradiciju. Radno iskustvo stječe u Hrvatskoj i Njemačkoj, a 1994. shvatio je da želi i može više, te otvara vlastiti obrt. U početku, radi u 26m2 s jednim zaposlenikom i jednim strojem, ali uskoro uviđa potrebu za proširenjem, te seli u unajmljenu halu  i nabavlja još dva stroja. Širenjem posla, otkupljuje građevinsku parcelu na kojoj je izgradio vlastit pogon s izložbenim prostorom na ukupno više od 700m2, gdje stalno zapošljava 7 – 8 zaposlenika. Prostor je opremljen suvremenom opremom i strojevima, od kojih je dio s numeričkom kontrolom. Stalni je izlagač na sajmovima, počevši od Obrtničkog sajma Istre do Obrtničkog sajma u Münchenu, a svoje proizvode, osim u Hrvatskoj, plasira u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. Robert Mihelko dugogodišnji je član i predsjednik Ceha proizvođača Udruženja obrtnika Poreč, a u ovom mandatu, a predsjednik je Ceha na razini Komore. Aktivno sudjeluje u promociji sustava strukovnog obrazovanja, te se ističe inovativnim rješenjima i unapređenjem kvalitete proizvoda.

U ime svih nagrađenih prisutnima se obratio upravo Mihelko.

Nagrada Istarske zlate ruke za Roberta Mihelka

Udruženje obrtnika Poreč čestita svim nagrađenim obrtnicima, te poziva obrtnike Poreštine da se jače uključe u rad cehova i samog Udruženja, piše u priopćenju Udruženja obrtnika Poreštine.

rovinj

AIRBNB OTKRIVA: Krenule rezervacije za ljeto, traže se tri najvažnije stvari

POREČ/TAR: Nakon njemačkog RTL-a u Valamar stigla i češka televizija