in

Radovi na drugoj cijevi Tunela Učka dobro napreduju – Premijer: Realizacija ovog projekta važna za integriranje Ipsilona u mrežu autocesta

Premijer na gradilištu druge cijevi tunela Učka - Foto Twitter Vlada RH

Predsjednik Vlade Andrej Plenković boravio je danas u Primorsko – goranskoj i Istarskoj županiji. Posjet je započeo sudjelovanjem na svečanosti polaganja kobilice za brod „Eclipse II“ u brodogradilištu 3. maj u Rijeci, nakon čega je obišao radove izgradnje druge cijevi tunela Učka na istarskoj strani tunela.

Tunel Učka – gradilište druge cijevi tunela – foto Twitter Vlada RH

-Obišli smo radove na izgradnji druge cijevi Učke, koji napreduju dobro i bit će završeni prije roka. Realizacija projekta vrijednog 1,5 mlrd kn važna je za integriranje Istarskog ipsilona u mrežu autocesta, što će pridonijeti daljnjem razvoju turizma i gospodarstva dviju županija, izjavio j predsjednik Vlade.

Tunel Učka – gradilište druge cijevi tunela – foto Twitter Vlada RH

Podsjetimo, nakon što je u listopadu prošle godine Vlada donijela odluku o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji s Bina Istrom, stekli su se uvjeti za početak izgradnje druge cijevi tunela Učka, odnosno tzv. podfaze 2B21 čiji radovi na podfazi 2B2-1 obuhvaćaju izgradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do Tunela Učka-Portala Kvarner, dionice duge osam kilometara na sjeveroistočnoj strani autoceste, koja uključuje izgradnju 5,6 kilometara  dugačke druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama s postojećom tunelskom cijevi te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela Učka. 
 
Također, radovi će uključivati izgradnju novog čvora Vranja, izgradnju novog podvožnjaka, izgradnju dva nova nadvožnjaka, izgradnju prometne poveznice iznad portala obje cijevi tunela Učka na istarskoj strani, izgradnju tri nova cestarinska prolaza te izgradnju nove zgrade za vatrogasnu postrojbu na postojećoj platformi s istarske strane tunela. 
 
Vrijednost ove faze je 1,5 milijardi kuna, a završetak svih radova se očekuje do sredine 2024. godine.

Nakon potpisivanja ugovora o izgradnji, krajem prosinca 2020. godine službeno su krenuli radovi na izgradnji druge cijevi tunela Učka čime je započeo teći ugovorni rok izgradnje dionice Vranja – Tunel Učka od 42 mjeseca. Financiranje radova na toj dionica, posebice druga cijev tunela Učka osigurano je od strane koncesionara u iznosu od 1,5 milijardi kuna, pribavljene su sve građevinske dozvole te osigurano zemljište za izgradnju.

Nakon što je generalni direktor Bina IStre Dario Silić predstavio tijek projekta premijer je izrazio veliko zadovoljstvo s nastavkom radova i značajnim doprinosom koji projekt izgradnje druge cijevi tunela Učka donosi Hrvatskoj. Posebno je pohvalio dovršetak dionice Cerovlje-Vranja četiri mjeseca prije ugovorenog rokova i benefit angažmana preko 1.000 radnika na gradilištu Istarskog ipsilona. Naglasio je, kako se na primjeru projekta izgradnje Istarskog ipsilona, najbolje vide benefiti modela javno privatnog partnerstva, priopćeno je iz Bina Istre.

Tunel Učka – gradilište druge cijevi tunela – foto Twitter Vlada RH

“Do kraja 2024. godine u cijelosti će biti gotov Istarski ipsilon, a 2039. godine bit će u vlasništvu Republike Hrvatske odnosno Hrvatskih autocesta. Svi ovi infrastrukturni projekti pokazuju opredjeljenje Vlade da ravnomjerno razvijamo i provodimo velike infrastrukturne projekte u cijeloj Hrvatskoj”, istaknuto je prigodom početka radova. 

POREČ: Počelo čišćenje lokvi za smanjenje poplava i očuvanje bio raznolikosti

TAR: Djeca iz Paperina posjetila vatrogasce iz DVD-a Lampo