in

Ribari u Vrsaru dobit će novi gat – samo za svoje potrebe

Foto: Tanja Kocijančić

U tijeku je gradnja novog ribarskog gata u Vrsaru. Investicija je to Lučke uprave Poreč koja će postojeći mol produžiti za dodatnih 45 metara izgradnjom cementnog gata u obliku slova L, s dužim krakom od trideset metara i kraćim, usmjerenim prema unutrašnjosti luke, od oko 15 metara.

Novi će gat znatno olakšati život lokalnim ribarima koji su tijekom ljeta primorani na suživot s turističkim brodovima, što im je značajno otežalo poslovanje. Zbog velikog prometa turističkih brodova stalno su se morali micati. Naime, ondje se ukrcavalo i iskrcavalo dnevno više tisuće putnika s turističkih brodova. Novi će gat biti namijenjen samo ribarima – konačno će imati samo svoj prostor.

Izgradnja novog gata dodijeljena je zajednici ponuditelja, riječkim firmama Vodogradnja i BSK Commerce. Gat na kojem se od početka siječnja izvode radovi je ograđen i postavljene su svjetlosne plutajuće oznake. Prema ugovoru posao treba dovršiti u roku od 180 dana. S obzirom na turističku sezonu, podijelili su radove u dvije faze: u prvoj, koja će trajati do 15. svibnja, a maksimalno do 1. lipnja, bit će dovršena betonska konstrukcija. Druga će faza krenuti 1. listopada s radovima popločenja i ugradnje infrastrukture, u prvom redu vode i struje.

-Radovi su započeti. Rade se elementi u Karlovcu. Svakodnevno nas izvještavaju o dinamici izrade naglavnih ploča, greda i ostalih prednapregnutih elemenata. Izvođač kreće s iskopom pilota kada ima spremne betonirane elemente. Pritom se maksimalno izlazi ribarima u susret kako bi mogli raditi, odnosno kako ih ne bismo ometali u njihovoj egzistenciji. Za sada, prema izviješću izvođača i dinamici radova, piloti će biti betonirani do polovice ožujka, doznajemo od ravnatelja Lučke uprave Željka Čorka.

Kao što je već objavljeno, cijela investicija košta 10,5 milijuna kuna, a u cijelosti se financira bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo. Odluka o dodjeli sredstava uručena je porečkoj Lučkoj upravi u rujnu prošle godine tijekom sjednice hrvatske Vlade koja je održana u Puli. Sredstva će EU isplatiti nakon što se investicija okonča, pa je Lučka uprava uzela kratkoročni kredit.

Produženjem postojećeg mola dobit će se novih petnaest mjesta za sidrenje, što zadovoljava potrebe Vrsara, kao jednog od vrlo aktivnih ribarskih centara na zapadnoj obali Istre.

U sezoni plave ribe bit će ovdje mjesta i za 20-ak plivarica s ostatka Jadrana. Vrsar je naime, jedna od izvoznih luka za sitnu plavu ribu.

Podsjetimo još da Lučka uprava Poreč upravlja lukama u Poreču, Vrsaru, Funtani, Červar Portu i na Limu.

Labin: Otvoren moderan coworking prostor, početnicima prva godina korištenja besplatna

Dani gitare u Poreču i Vrsaru od 19. do 25. veljače