in

Širokopojasni Internet na POREŠTINI: Odobren projekt kojim će više od 11 tisuća kućanstava dobiti brži internet

Nakon što je u veljači s Hrvatskim telekomom d.d. potpisan Sporazum o partnerstvu u provedbi projekta „Razvoj infrastrukture širokopojasnog pristupa za Grad Poreč i Općine Funtana, Kaštelir-Labinci, Sveti Lovreč, Tar-Vabriga, Višnjan, Vižinada, Vrsar i Tinjan“, danas je učinjen veliki korak prema realizaciji ovoga projekta.

Naime, kako za projekt na Poreštini, tako i za projekte u ukupno 10 hrvatskih županija, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak uručila je danas članovima Uprave Hrvatskog Telekoma Nataši Rapaić i Borisu Drilu 13 ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru poziva ‘Izgradnja mreža sljedeće generacije (NGN)/pristupnih mreža sljedeće generacije (NGA) u NGA bijelim područjima’ ukupne vrijednosti 820,5 milijuna kuna, od čega je 323,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Dosad je u okviru navedenog poziva potpisano osam projekata ukupne vrijednosti 578 milijuna kuna, od toga 263,9 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

– Današnjim uručivanjem iskoristili smo cijelu alokaciju poziva. Potpisan je 21 ugovor ukupne vrijednosti ulaganja od gotovo 1,4 milijarde kuna, od čega je 687 milijuna kuna bespovratnih sredstava’, istaknula je ministrica Tramišak.

Realizacijom ovih 13 projekata koji se financiraju iz europskih strukturnih i investicijskih fondova omogućit će se izgradnja NGA mreže te brzi i ultrabrzi širokopojasni pristup mrežnoj infrastrukturi za dodatnih 148.774 stanova te poslovnih i javnih korisnika iz udaljenih, rjeđe naseljenih i slabije razvijenih područja Republike Hrvatske.

– HT kontinuirano ulaže u razvoj optičke mreže, a posebno veseli što aktivno radimo i na digitalizaciji svih dijelova Hrvatske i što ćemo putem ovih projekata mrežu implementirati i u manje urbanim, odnosno ruralnim sredinama Hrvatske te za gotovo 149 tisuća potencijalnih korisnika omogućiti NGA pristup, što će značiti brzine pristupa internetu od 100 Mbit/s, naglasio je Boris Drilo.

Što se tiče projekta na Poreštini, novom optikom i bržim internetom ukupno bi bilo obuhvaćeno 11.189 kućanstava, a iz HT-a napominju kako bi radovi trebali biti gotovi do kraja 2023. godine.

U sjajnoj atmosferi Žatike mlada HRVATSKA nadigrala BELGIJU - Ivić: "Za reprezentaciju se uvijek gine"

Istarski Stožer dozvolio 100 gledatelja po sportskim utakmicama

ZBOG KIŠE: Odgođena ribarska fešta u Funtani i Stari samanj pod kaštelom u Vrsaru

VRSAR: TZ otvorio natječaj za dodjelu potpora manifestacijama