in

SKUPŠINA: Istarski obrtnici uplatili 120 tisuća kuna za stradale od potresa, dodatne olakšice uslijed korona-krize

Ovog tjedna održana je 28. sjednica Upravnog odbora Obrtničke komore Istarske županije. U sjednicu se uključio i predsjednik Obrtničke komore SIsačko moslavačke županije A. Cvanciger, koji je opisao situaciju na stradalim područjima, naznačio potrebe obrtnika i građana i izvijestio o tijeku odvijanja humanitarne akcije Hrvatske obrtničke komore “Obrtnici za stradale od potresa”. Upravni odbor izviješten je o pripremama za dostavu pomoći i obavljenim sastancima (Ceh poljodjelaca, Ceh ribara, Ceh ugostitelja, Ceh građevinara, Ceh proizvođača), kao i o dolasku donacije talijanskih partnerskih organizacija koja će uskoro biti dostavljena na postradala područja.

Svi obrtnici pozvani su još jednom da se priključe humanitarnoj akciji.Donesena je odluka da Komora uplati 40.000kn na račun humanitarne akcije, a ukupno su Komora i istarska udruženja obrtnika uplatila gotovo 120.000 kuna. Analizirana je situacija u obrtništvu vezano za krizu uzrokovanu pandemijom. Mjere JLS za potporu obrtništvu ocijenjene su dobrodošlim i stav je Upravnog odbora kako trebaju biti produljene. Ipak, vlada mišljenje kako postoji još mogućnosti za olakšanje položaja obrtnicima kojima je onemogućen rad, pogotovo što se tiče komunalne naknade, plaćanja odvoza smeća i spomeničke rente.

Naglašeno je kako su u još težem položaju obrtnici koji su zakupci u prostorima u privatnom vlasništvu, s obzirom da je, prema dostupnim informacijama, vrlo mali broj zakupaca smanjio iznose zakupnine. Gradovima i općinama sugerira se povećanje direktnih potpora gospodarstvu na razinu od najmanje 2% proračuna.

Analiziran je nacrt prijedloga novog Pravilnika o priznanjima, te su Hrvatskoj obrtničkoj komori predloženi članovi komisije za provedbu ispita o znanjima potrebnim za poduku naučnika na naukovanju. Sljedećih dana Komora će na nekoj od svojih platformi emitirati seminar o završetku poslovne godine, o čemu će članovi biti na vrijeme izviješteni i pozvani na sudjelovanje, priopćeno je iz istarske Obrtničke komore.

Istarski Stožer – U subotu 14 novih slučajeva, u bolnici preminula jedna osoba

Stiže vrhunca ledenog vala, policija objavila važno priopćenje