in

ŠOK IZ KANFANARA: Duhanski div razmišlja o napuštanju Hrvatske, zna se i zašto su nezadovoljni čelnici BAT-a

Iako se neko vrijeme u kuloarima spominjala takva mogućnost, ipak je kao bomba odjeknula neslužbena informacija da multinacionalna kompanija British American Tobacco (BAT) namjerava ugasiti Tvornicu duhana Rovinj i proizvodnju preseliti iz Kanfanara nedaleko od Rovinja u neku drugu državu. Iz te kompanije su tim povodom samo šturo poručili da “BAT kontinuirano radi na evaluaciji proizvodnih lokacija”, što je diplomatska poruka da se o tome ozbiljno razmišlja.

Prema dostupnim informacijama, čelnici BAT-a nezadovoljni su ukupnim poslovnim okruženjem i uvjetima rada u Hrvatskoj, ali i kontinuiranim povećavanjem trošarina na cigarete. Posljednji su put trošarine na cigarete povećane 1. travnja ove godine, a u BAT-u su, kako smo doznali, do posljednjeg trenutka ulagali nade u to da će Vlada ipak, barem zbog nove krize, odustati od povećanja trošarina.

Porezna presija

Već se tada u neslužbenim razgovorima moglo čuti kako u toj multinacionalki počinju ozbiljno razmišljati o preseljenju proizvodnje u neku drugu državu. Antal Bekefi, tadašnji šef regije Adria u BAT-u, čije je središte u Zagrebu, u intervjuu za Jutarnji list u travnju 2018. izjavio je kako je “politička klima u Hrvatskoj zahtjevna, ali je takva i u regiji”.

“Naravno, Vlada bi trebala raditi na stvaranju boljeg okruženja za poslovanje, ali to je posao svih vlada. Ono što je, međutim, vidljivo već iz površnog pregleda, jest to da Hrvatska ima i visoku poreznu presiju na rad, na osobni dohodak, ali i na porez na dodanu vrijednost, na potrošnju. U većini država, pogotovo onih konkurentnih Hrvatskoj, to nije slučaj – ili je visok porez na rad, a manji porez na potrošnju ili je obratno. Pri svemu tome bih naglasio kako je politička stabilnost jako važna jer jamči sigurnost investicija potrebnih kako bi se pokrenulo ili održalo poslovanje”, ustvrdio je tada Bekefi kojeg je na toj poziciji početkom ove godine zamijenio Zvonko Kolobara.

No, očito je kako su sve zamjerke na poslovno okruženje i dalje “na snazi” kada je BAT u pitanju, a da je uz to politika stalnog povećanja trošarina navela šefove multinacionalke da zaigraju i na kartu oštrog upozorenja Vladi o mogućem preseljenju proizvodnje iz Hrvatske. Ipak, da nije riječ samo o taktičkim igrama, uvjeravaju nas dobri poznavatelji prilika u toj kompaniji i navode kako će bez jake reakcije Vlade, koja bi donekle olakšala poslovanje duhanske industrije u Hrvatskoj, svoju namjeru doista realizirati u dogledno vrijeme. Štoviše, navode kako su neki procesi u tom smislu već i počeli, iako sindikalni čelnici s kojima smo kontaktirali to demantiraju.

“Netočna informacija”

– Ništa od toga. Ništa se ne događa, i to je netočna informacija – kratko nam je rekao sindikalni povjerenik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi Hrvatske u toj tvrtki Branko Korotaj. Na pitanje kako je moguće da se u medijima pojavila takva informacija, a sindikalisti ne znaju ništa, odgovorio je da to neće komentirati.

Kanfanarski načelnik Sandro Jurman vjeruje da BAT neće “dignuti sidro”.

Cijeli članak pročitajte na portalu Jutarnjeg lista.

FUNTANA/VRSAR – Odbojkašice predano treniraju prije ljetne stanke

KORONA U ISTRI: U petak nema novooboljelih