in

Sunčani ured Grada Poreča među 30-ak najboljih primjera dobre prakse iz cijele Europe

Ilustracija - Photo: Damir Špehar/PIXSELL

Projekt „Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo“ naveden je u tematskom izvješću izrađenom od strane organizacije Solar Power Europe gdje je predstavljen kao primjer rješenja dobre prakse za provedbu energetske tranzicije u gradovima Europske unije. Izvješće je predstavljeno na Brussels Urban Summitu 2023, a Poreč je uvršten među 33 gradova, najvećim dijelom zapadne Europe, čija su rješenja navedena kao primjeri dobre prakse u provedbi energetske tranzicije.

Foto Grad Poreč - Gordana Lalić
Foto Grad Poreč – Gordana Lalić

Poreč je istaknut kao grad koji potiče građane da budu dionici u energetskoj tranziciji. Porečki „Sunčani ured“ naveden je kao mjesto na kojem građani, mogu rezervirati termin, te potpuno besplatno dobiti savjetodavnu podršku vezano uz mogućnost korištenja energije sunca kroz vlastitu sunčanu/solarnu elektranu.

Sunčani ured Poreč
Sunčani ured Poreč

– Otvaranjem Sunčanog ureda, Poreč je svim svojim građanima osigurao mjesto na kojem mogu, potpuno besplatno, dobiti osnovne informacije, te odgovore na pitanja: Što je solarna (fotonaponska) elektrana i kako radi? Koji su dokumenti i koraci potrebni za instalaciju solarne (fotonaponske) elektrane i otkuda krenuti? Koji preduvjeti moraju biti zadovoljeni da bi netko mogao instalirati vlastitu solarnu (fotonaponsku) elektranu? Kako odrediti potrebnu snagu elektrane? Koja nacionalna tijela i institucije objavljuju natječaje za sufinanciranje solarnih (fotonaponskih) elektrana? Drago nam je što je ovaj projekt prepoznat na jednoj visokoj razini i uvršten u među najbolje primjere prakse. Još više nam je drago što od otvaranja Sunčanog ureda imamo jako puno upita i interesa naših građana, kaže Gordana Lalić, direktorica gradske tvrtke Parentium d.o.o. koja ima ulogu koordinatora projekta.

Inače, u sklopu projekta Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo“ kontinuirano se održavaju radionice, edukativne aktivnosti i radi na edukaciji građana i svih dionika.

Inače, Sunčani ured nalazi se na adresi Pionirska 1 u Poreču, drugi kat. Radno vrijeme ureda za stranke je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 8 do 11 sati, te utorkom od 12 do 15 sati, uz prethodnu obaveznu rezervaciju termina dolaska u ured putem adrese elektroničke pošte: suncani.ured@porec.hr

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Ovaj je ured jedna od aktivnosti u sklopu provedbe projekta Balkan solar roofs, a koji je financiran u okviru Europske klimatske inicijative (EUKI) njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomska pitanja i klimatske mjere (BMWK). Ukupna vrijednost projekta je 442.294,00 €, dok budžet Grada Poreča-Parenzo iznosi 90.574,60 € uz intenzitet sufinanciranja od 90%, objavio je Grad Poreč u priopćenju.

spašavanje kajak savudrija crveni vrh pomorska policja

DRAMA U ISTRI: Policajci spasili kajakaša u Savudrijskoj vali – Otisnuo se na more unatoč jakoj buri

Bez vode 29. lipnja 2023. dio naselja Tar i Buići