in

U Žminj uskoro stiže javni bežični i besplatan internet -WiFi4EU

Danas, 27. veljače, u vijećnici Općine Žminj s izvođačem radova, tvrtkom Tehnoline Telekom iz Pule, načelnik Željko Plavčić potpisao je ugovor o nabavi opreme i instalacije pristupnih točaka za javni bežični Internet – WiFi4EU. To je rezultat Sporazuma o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru instrumenata za povezivanje Europe (CEF), koji je sklopila Općina Žminj s Izvršnom agencijom za inovacije i mreže (INEA), u okviru ovlasti koje je na nju prenijela Europska komisija.

Predmet tog ugovora je nabava opreme i instalacija 10 vanjskih i 2 unutarnje pristupne točke za javni bežični internet čime će biti obuhvaćen širi centar Žminja te naselja Lukovica, Galanti, Vidulini i Cere.

U sklopu projekta postojeća oprema, pomalo pomalo dotrajala budući da je montirana prije više od 5 godina, zamijenit će se novom, naprednijom znatno povećanog kapaciteta prijenosnih brzina i s mogućnošću prihvata većeg broja istovremenih korisnika.

Projektom je definirano 50 istovremenih korisnika, no oprema koja će biti ugrađena po svojim specifikacijama omogućava znatno više, odnosno 256 po jednoj pristupnoj točki a na frekventnijim pozicijama i do 512 korisnika po jednoj pristupnoj točki i to uz propisanu brzinu od minimalno 30Mbps po pristupnoj točki. Osigurat će se i pristup internetu brzine do čak 100Mbps za potrebe povezivanja nove mreže za što su radovi pokrenuti početkom ove godine.

Osim montaže i implementacije, izvođač radova osigurat će i 24 satni nadzor ispravnosti rada cijele mreže u trajanju od minimalno 3 godine te odrađivati sigurnosne nadogradnje kao i eventualne intervencije na mreži u slučaju potrebe.

Projektom će biti omogućen bolji i širi pristup internetu žiteljima Općine Žminj što je od izuzetne važnosti za svih jer je internet danas neophodan alat za rad na svim razinama od škola, lokalne samouprave, trgovina pa do poduzeća.

Ovim će projektom Općina Žminj omogućiti lakši i brži pristup internetu za svakodnevne potrebe svih stanovnika ali i olakšati rad gospodarstvenicima kojima je brzina interneta i kvaliteta infrastrukture od značajne važnosti za poslovanje i napredak. Ono što je također važno napomenuti jest da će žiteljima Općine Žminj veće brzine pristupa internetu biti omogućene već pred turističku sezonu koja nam slijedi.

Uzevši u obzir porast broja noćenja i posjeta te konstantan porast broja ležajeva i smještajnih objekata na području ove općine te nužnost kvalitetne infrastrukture po pitanju internetske mreže za zadovoljenje zahtjeva današnjeg modernog turista, ovaj će projekt biti svakako od velikog značaja i za lokalne iznajmljivače i njihove goste, piše u priopćenju koje je potpisao načelnik Željko Plavčić.

NOVIGRAD: Obilježena 75. obljetnica stradanja Irme Benčić

Nagrada BOOKtiga za najčitaniji roman u Istri opet KRISTIANU NOVAKU