in

Udruga Glas poduzetnika apelira na gradonačelnike da im omoguće rad na blagdan. Ima jedna mogućnost

Prazan parkign trgovačkog centra u Poreču na blagdan 5-8-2023 - Foto Tanja Kocijančić

Sajamske dane već su proglasili neki istarski gradovi, poput Poreča i Umaga.

Udruga Glas poduzetnika poslala je medijima priopćenje u kojem poziva (grado)načelnike i načelnike općina u RH da za blagdan Velike Gospe proglase manifestacije ili sajamske dane u svojim gradovima i općinama kako bi poduzetnici iz sektora trgovine  mogli raditi.

Naime, nastavno na odredbe Zakona o izmjenama i dopuni Zakona o trgovini koje su stupile na snagu 1. srpnja 2023.g., a kojima se zabranjuje rad nedjeljom i blagdanom te kojima se ograničava radno vrijeme trgovina, uz mogućnost korištenja 16 radnih nedjelja godišnje, a koje se ne mogu koristiti blagdanima, imali smo prilike vidjeti na Dan domovinske zahvalnosti 5.kolovoza da je takav zakon nebulozan i šteti poslovanju velikom broju poduzetnika u sektoru trgovine.

Mnogi gradovi na našoj obali poput recimo Grada Hvara ili Općine Podgora koji su  donijeli  Odluku kojom se u svrhu promidžbeno-turističkih aktivnosti 5. i 15. kolovoza 2023. proglašavaju sajamskim danima na njihovom području te na taj način omogućili prigodnu prodaju na kioscima, štandovima i sličnim objektima kao sastavni dio sajamskih događanja, te barem dijelu poduzetnika omogućio rad koji može započeti od 9:00 i završiti do 24:00 sata.

Ovaj zakon najviše utječe na male obrtnike i poduzetnike kojima je svaki dan rada bitan, a naročito u vrijeme sezone. UGP je protiv bilo kakve zabrane rada, te smatramo da to treba biti stvar izbora. Drago nam je da su neki gradovi i općine prepoznali i poslušali svoje sugrađane koji žele raditi te im Odlukama o sajamskim danima to omogućili, nadamo se da će i drugi slijediti njihov primjer.” – izjavila je Branka Prišlić, glavna tajnica UGP-a.

Udruga Glas poduzetnika organizirala je i okupila svoje članove čije je poslovanje pogođeno izmjenama i dopunama Zakona o trgovini te podnijela Ustavnom sudu Prijedlog za ocjenu suglasnosti Zakona s Ustavom u odnosu na zakonske odredbe izmjena i dopuna Zakona o trgovini koje se tiču zabrane rada nedjeljom i blagdanom, kao i određivanja maksimalnog broja radnih sati pojedine trgovine, poručuje Udruga Glas poduzetnika.

Petar Benčić - Pobjednik Trke na prstenac 2022. - Foto PR TZ Barban

BARBAN: 16 konjanika izborilo sudjelovanje na 48. Trci na prstenac

KAŠTELIR: Romantična talijanska večer uz Duo Little Whisper