in

Unatoč najnižoj cijeni nafte u svjetskoj povijesti, u Hrvatskoj poskupio benzin

Ilustracija - Foto Tanja Kocijančić

U ponedjeljak su padale i dionice najvećih naftnih kompanija, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto. 

Benzin u Hrvatskoj poskupio je za kunu po spremniku, dok je dizel pojeftinio, objavio je portal cijenegoriva.info.

Portal navodi kako je spremnik od 50 litara benzina ovoga tjedna skuplji za kunu nego prošloga tjedna, dok je isti spremnik dizela pojeftinio za 12,5 kuna. Autoplin, također spremnik, povoljniji je za 3,5 kuna u odnosu na prošli tjedan.

Ova se promjena cijene benzinskog goriva događa usprkos tome što se cijena barela sirove WTI nafte u ponedjeljak prodavala  po najnižoj cijeni u povijesti, i to za minus 37 dolara po barelu, zbog nedostatnih kapaciteta za skladištenjem nafte, do čega je došlo zbog kolapsa potražnje uslijed pandemije koronavirusa.

WTI (West Texas Intermediate) laka sirova nafta, jedno od mjerila u formiranju cijena nafte, prodavala se po minus 37 dolara po barelu za svibanjske isporuke, budući da terminski ugovori ističu u utorak. Nakon tog rekordno niskog iznosa cijena se nešto opravila, ali je još uvijek bila ispod nule.

Cijena također referentne Brent nafte pala je za oko 8 posto te se prodavala za oko 25 dolara po barelu.

Zbog pada potražnje, proizvođači zapravo plaćaju kako bi drugi preuzeli naftu koju proizvođači nemaju gdje skladištiti ili im nepotrebno zauzima skladišne prostore.

U ponedjeljak su padale i dionice najvećih naftnih kompanija, primjerice ExxonMobila za oko četiri posto.

Podsjetimo, Rusija, Saudijska Arabija i druge članice OPEC-a pretprošle su nedjelje  obznanile da je postignut dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 milijuna barela dnevno u svibnju i lipnju. To smanjenje  proizvodnje iznosi 10 posto normalne svjetske opskrbe naftom, a ujedno je i jedno od najvećih smanjenja proizvodnje dogovoreno dosad.

Prošlog su tjedna, inače, cijene goriva u Hrvatskoj blago porasle u odnosu na tjedan prije, kada je cijena benzina potonula za 22 lipe po litri, a dizela 28 lipa, objavio je Poslovni.hr.

Bez vode 22. travnja nekoliko ulica u Poreču

Policija građane poziva na oprez: Ne javljajte se na ovaj broj telefona!