in

VRSAR: Gradnja reciklažnog dvorišta odvija se po planu

U Gradini u Općini Vrsar po planu se ovija gradnja reciklažnog dvorišta vrijednog gotovo 4 milijuna kuna. Unatoč epidemiji koronavirusom koja stvara probleme u poslovanju, zasad iz Općine Vrsar ističu da će se investicija odvijati po planiranoj dinamici i očekuje se dovršetak u lipnju.

Gradnja je startala u siječnju. Radove izvodi tvrtka Bistra iz Đurđevca. Općina je izvođača radova uvela u posao lani 1. listopada, kada su započeli pripremni radovi. Za uslugu nadzora i koordinatora zaštite na radu odabrana je tvrtka Istra inženjering iz Poreča, a za upravljanje projektom i provedbu informativno-obrazovnih aktivnosti poduzeće Logička matrica iz Zagreba.

Ukupna vrijednost projekta iznosi oko 3,95 milijuna kuna, a prihvatljivi troškovi iznose 3,75 milijuna kuna. Iz Kohezijskog fonda Europske unije odobreno je sufinanciranje od 85% prihvatljivih troškova ili 3,19 milijuna kuna. Ostatak od 15% prihvatljivih i ostalih troškova podmirit će se iz proračuna Općine Vrsar.

Reciklažno dvorište za žitelje općine bit će besplatno. Njegovim otvaranjem povećat će se kvaliteta života stanovništva, doprinijet će smanjenju odlaganja problematičnog otpada, manjih količina glomaznog otpada i drugih korisnih sastavnica komunalnog otpada u spremnike za miješani komunalni otpad, a sve će rezultirati smanjenjem smeća u okolišu. U planu su za stanovnike i edukativne aktivnosti o pravilnom postupanju s otpadom prije odlaganja na reciklažno dvorište.

Nakon izgradnje, reciklažnim će dvorištem upravljati komunalno poduzeće Usluga Poreč koje će ondje zaposliti jednu osobu.

Na njemu će se moći odlagati 48 vrsta različitog otpada, među kojima je i razni opasni otpad poput lijekova, kiselina, lužina, boja, pesticida, salonitnih ploča i drugo. Glomazni ili opasni otpad dosad je nerijetko završavao u prirodi ili su ga ljudi godinama čuvali u svojim garažama i podrumima, ne znajući točno kud bi s njim. Reciklažno dvorište imat će sve sigurnosne standarde potrebne za čuvanje ovakve vrste otpada.

ROVINJ: Muzej otvara virtualnu izložbu u čast 76. godišnjici osnutka bataljuna “Pino Budicin”

Istarski Stožer: Od 28 uzoraka SVI NEGATIVNI – još izliječenih