in

ŽMINJ: Svečano otvoreni novi kružni tok i obnovljena ambulanta

Svečano otvorena obnovljena ambulanta/Foto Tanja Kocijančić

Tekst&Foto Tanja Kocijančić

Jučer su u Žminju prigodnom svečanošću otvoreni novi kružni tok u centru mjesta i obnovljena ambulanta primarne zdravstvene zaštite koja je adaptirana u suradnji s Istarskim domovima zdravlja. Na svečanosti su se okupili uz načelnika Željka Plavčića i njegovih suradnika iz općinske uprave i predstavnici Istarskih domova zdravlja na čelu s ravnateljem dr. Ante Ivančićem, zamjenica župana Sandra Ćakić Kuhar, potom predstavnici Županijske uprave za ceste, tvrtke Cesta Pula. Sudjelovali su i najmlađi Žminjci s kulturno-umjetničkim programom. 

Načelnik Plavčić istaknuo je kako je cijela investicija gradnje rotora bila sveukupno oko dva milijuna kuna.

-To je jedan od naših najvažnijih projekata koji je omogućio sigurnije prometovanje centrom Žminja za vozila i pješake. Kružni tok je smirio promet, a ujedno je doprinio modernoj, uređenoj vizuri srca naselja, naglasio je načelnik pred okupljenima. Naveo je da je to donedavno neugledno raskrižje izgrađeno još 70-tih godina prošlog stoljeća, a gradnjom rotora postalo je funkcionalno, sigurno i estetski lijepo oblikovano.

Odmah preko puta uzvanici su zatim prisustvovali i svečanom otvorenju ambulante primarne zdravstvene zaštite čime je podignuta kvaliteta rada za liječnike i ostalo medicinsko osoblje ambulante, a značajno su uvjeti poboljšani i za boravak pacijenata u njoj. Ambulantu je blagoslovio velečasni Jordan Rovis, žminjski župnik.

-Ovom adaptacijom uspjeli smo dobiti reprezentativnu, kvalitetnu ambulantu koja služi cjelokupnom stanovništvu, od djece pa do naših starijih, rekao je načelnik.

Prigodno su se na otvaranju obratili i dr. Ivančić, dožupanica Čakić Kuhar kao i liječnica obiteljske medicine u toj ambulanti dr. Karmela Bonassin i drugi.

Ravnatelj IDZ-a dr. Ivančić naveo je da su u zadnjih nekoliko godina uložili u ovu zdravstvenu stanicu 360 tisuća kuna, odnosno oko 260 tisuća u posljednje dvije godine, čemu valjda pridodati još i 100 tisuća kuna koje je financirala Općina Žminj.

Posljednji događaj ovog svečanog dana bilo je potpisivanje sporazuma o izradi glavnog projekta za dogradnju Osnovne škole Vladimira Gortana Žminj koji su potpisali dožupanica Ćakić Kuhar i načelnik Plavčić. Županija i Općina Žminj zajedno će financirati izradu glavnog projekta – udio županije iznosi 300 tisuća kuna, a općine 200 tisuća kuna.

Predavanje za istarske obrtnike o inspekcijskom nadzoru – prijavite se!

Porečki harmonikaši osvojili četiri prve nagrade!