in

Grad Poreč Domu zdravlja donirao 120 tisuća kuna vrijedan EMNG aparat

Na odjel za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju porečke ispostave Istarskih domova zdravlja danas je stigao novi EMNG aparat, vrijedan 120 tisuća kuna. Riječ je o dijagnostičko terapeutskom medicinskom aparatu, koji se koristi u dijagnozi muskuloskeletnih i muskuloneuroloških bolesti, kolagenoza i autoimunih bolesti, čiju je nabavu u potpunosti financirao Grad Poreč.

Na prigodnoj svečanosti okupili su se gradonačelnik Loris Peršurić, ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić i voditeljica odjela za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju, dr. Dolores Ghersinich.

-U posljednjih se nekoliko godina bilježi kontinuirani porast oboljelih od ovih bolesti, a bilježi se i porast oboljelih među mlađom populacijom. Do sada su pacijenti s područja Poreča morali putovati za ovu vrstu pretrage u Rijeku, Pulu ili Umag, pa nabava ovog aparata omogućuje potpunu, bolju i bržu uslugu. To je nastavak aktivnosti Grada Poreča u investiranje s ciljem zadržavanja zdravstvenog standarda za naše sugrađanke i sugrađane i stanovnike cijele Poreštine, rekao je  Peršurić. Dodao je kako ova nabava nije u ingerenciji Grada, ali Grad želi pomoći uvijek u okviru financijskih mogućnosti, te ako se svake godine radi ovako pomalo napravit će se puno toga.

– Ovo je veliki događaj za nas jer je aparat bio potreban, vrlo važan jer skraćuje liste čekanja bolnici i u kliničkim centrima,o tvara mogućnost kvalitetne dijagnostike na lokalnom nivou, u samom gradu. To je vrlo velika financijska vrijednost i izdvojiti ovaj iznos za dijagnostički uređaj je vrlo širokogrudno i vrlo smo zahvalni gradu, gradonačelniku i gradskoj upravi, vijećnicima i svima koji donose takve odluke. Kroz ono što nam je grad dao do sada nadam se da ćemo nastaviti u toj suradnji jer se time diže kvaliteta zdravstvene zaštite. Jer, s onim što dobivamo od HZZO-a pokrivamo bazičnu zaštitu, ali ovako kvalitativne iskorake možemo napraviti samo uz pomoć lokalne zajednice, rekao je Ivančić.

-Napravit ćemo veliki kvalitativni pomak jer je EMNG je aparat jako bitan za dijagnostiku, ali i liječenje svih bolestilokomotornog sustava, odnosno bolesti mišića, zglobova i kostiju, te neurološke bolesti. Nažalost zbog današnjeg načina života sve više imamo pacijenata s takvim bolestima. S ovim aparatom možemo točno dijagnosticirati kakva je razina oštećenja mišića ili živaca. Na taj način možemo usmjeriti liječenje i pružiti kompletnu zaštitu pacijenta. Bitno je kada pacijent dođe u ambulantu da možemo napraviti sve od početka do kraja – pregled, uzeti anamnezu i napraviti dijagnostiku. S ovim aparatom u Poreču sada možemo sve to učiniti, za razliku od ranije kada su pacijenti išli u Pulu, Rijeku ili Umag, gdje nije bio problem samo putovanje, već ogromne liste čekanja. Također, u Domu zdravlja te usluge ne naplaćujemo, bit će isključivo na uputnicu, plaća ih HZZO, što je veliki kvalitativni pomak za naše pacijente, rekla je Ghersinich.

Donacija EMNG aparata nastavak je ulaganja u zdravstveni standard građana Poreča i okolice. Podsjetimo, u proračunu za 2018. godinu utrošeno je 270 tisuća kuna za nabavu medicinskog automobila za potrebe izvanbolničke hitne medicinske službe u Poreču. Vozilo je isporučeno sredinom rujna, a građani i njihovi gosti zahvaljujući svemu tome dobili su maksimalno kvalitetnu potrebnu skrb do najbliže bolnice uz puno udobniji prijevoz. Porečka je Hitna medicinska pomoć tako dobila bolje opremljeno vozilo u kojem se mogu izvoditi potrebne intervencije kao i u ambulanti, dok su dosadašnja vozila bila sanitetska vozila koja su prvenstveno služila za prijevoz pacijenata i nisu imala uvjete za intervencije kao u ambulanti.

Osim toga, Grad financira najam stanova zaliječnike i zdravstvene djelatnike: ginekologinju, tri liječnika Hitne i voditeljicu biokemijskog laboratorija u porečkom Domu zdravlja, piše u priopćenju pristiglom iz Grada Poreča.

visnjan sajam pjenusca

Drugi višnjanski festival pjenušaca počinje u petak

Sedmi Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri startaju 1. prosinca

Sedmi Dani jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri startaju 1. prosinca