in

GRADSKO VIJEĆE POREČ: Evo što su pitali vijećnici – oronula zgrada policije i Lučke kapetanije, novo rotor u Varvarima, plaće u vrtićima…

Foto Tanja Kocijančić

Na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća Poreča proračun za 2024. godinu u iznosu od 60.939.800 eura bio je na prvom čitanju. Amandmani se mogu predati do utorka, 5. prosinca, do 15 sati.

U nastavku donosimo postavljena vijećnička pitanja na aktualnom satu. Odgovore ćemo objaviti naknadno.

Nensi Beato Baturić (IDS-DDI)

1. Imam saznanja da se sprovode pregovori oko promjene uvjeta kod više kategorija zaposlenih u odgojno-obrazovnim ustanovama te molim pročelnicu Vesnu Kordić da mi kaže nešto više o tome.

2. Vjerujem da je o ovoj problematici već bilo govora na ovome vijeću, a i mediji često o tome pišu. Radi se o zgradi Lučke kapetanije i njezinom izgledu. Naime sama fasada je poprilično oronula, a možda je i opasna za prolaznike. Zanima me da li se nešto pokrenulo ili se planira za navedenu zgradu.

Eugen Stanissa (IDS-DDI)

Krajem 2020. godine u Hrvatskom Saboru, prigodom donošenja proračuna za 2021., prihvaćen je amandman koji je Klub IDS-a predložio, a na prijedlog Grada Poreča, da država izdvoji 10 milijuna kuna za rekonstrukciju zgrade Policijske postaje Poreč. Radi se o zgradi koja je u vlasništvu države, a koristi ju policija i kojoj je stvarno već godinama prijeko potrebna obnova. Budući da je prošlo skoro tri godine, a zgrada je svakim danom u sve lošijem stanju i nema naznaka da bi radovi mogli uskoro početi, pitam gradonačelnika da li ima ikakvih saznanja kada Ministarstvo unutarnjih poslova planira krenuti s rekonstrukcijom zgrade? Postoji li neka druga opcija? Planiraju li možda izgraditi novu postaju izvan grada? Da je ova zgrada u vlasništvu Grada Poreča sigurno bi već bila obnovljena.

Imamo puno primjera da bi tome tako bilo: obnovljene zgrade po okolnim naseljima, stare škole, društveni domovi, osvježene zgrade u starogradskoj jezgri koje su dobile novi sjaj ili zadnji primjer zahtjevne obnove zgrade pod zaštitom konzervatorskog odjela: zgrada „gornjeg vrtića“.

Azra Brođanac (IDS-DDI)

Cesta Basarinka-Červar Porat pod upravom županijskih cesta, no zanima me da li je u planu sanacija te dionice u skorije vrijeme?

Gordana Šušljik (IDS-DDI)

Nedavno smo mogli pročitati vijest da je potpisan ugovor za početak izgradnje novog vrtića u Varvarima za koje se dobilo 1,5 milijun bespovratnih sredstava, koristim priliku da pohvalim sve koji su radili na tom projektu- zanima me kad bi se krenulo u realizaciju izgradnje vrtića te kada s očekuje da će vrtić krenuti sa radom?

Nadovezujem se na prethodno pitanje – s obzirom da će s dolaskom još jednog vrtića biti pojačan promet u Varvarima koji je i već sada otežan, razgovaralo se o kružnom toku kako bi se postigla bolja regulacija prometa u tom dijelu. Možete li nam reći u kojoj je fazi taj dio priče?

Odjeknula je vijest da je Vlada na sjednici prihvatila jedan IDS-ov amandman na prijedlog Grada Poreča kojim je osigurano 150.000 eura za obnovu naše Eufrazijeve bazilike za projekt koji se već provodi u suradnji sa Porečko-pulskom biskupijom, Hrvatskom restauratorskim zavodom i Ministarstvom kulture i medija, možete li nam reći na šta će konkretno biti sredstva utrošena.

Nezavisni vijećnik Dalibor Jukopila pitao je koliko je Grad Poreč u posljednjih sedam mjeseci od dana provedbe ankete daleko odmaknuo u iznalaženju mjera za provedbu politike stambenog zbrinjavanja mladih obitelji, deficitarnih kadrova i socijalnih slučajeva na području Poreča?

Drugo pitanje bilo – nakon provedenog natječaja za izvođača radova izgradnje i opremanja dječjeg vrtića u Novoj Vasi javnost zanimaju pojedinosti vezane uz izgradnju ovog kapitalnog projekta (datum potpisivanja ugovora sa izvođačem, uvođenje izvođača u radove, planirani rok izgradnje).

I treće je pitanje uputio gradonačelniku, a odnosi se na problem nedostatka medicinskg osoblja u Domu zdravlja. „Usluge radiologije i fizijatrije već su izvjestan period nedostupne, prema najavama uskoro bi se mogle prepoloviti i one pedijatrijske. Na ovaj je način direktno ugrožena zdravstvena zaštita naših sugrađana. Jeste li upoznati sa navedenom situacijom u dijelu primarne i specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite na području Grada Poreča?“, glasilo je njegovo pitanje.

Srećko Oštir (SDP) zanimao se na loše stanje zgrade i parkinga u vlasništvu Velproa, u poslovnoj zoni Facinka.

Sve o prijedlogu proračunu i investicijma čitajte na linku:

Foto Rk Poreč 2-12-2023

Porečani osigurali sedmu uzastopnu Liga za prvaka pobjedom protiv Dalmatinaca

Ćićarija (Orljak) by Goran Kovačević / Istramet

Učka i Ćićarija jutros u bijelom ruhu, u Gorskom kotaru palo 20-ak centimetara