in

GRADSKO VIJEĆE POREČA: Eugen Stanissa – Može li Grad kupiti parkiralište Vrtovi?

Foto Usluga Poreč - IDS

IDS-ovac Eugen Stanissa pitao je na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Poreča, na aktualnom satu, koji je status zemljišta u gradu na kojem se nalazi parkiralište Vrtovi te bi li mogao Grad Poreč otkupiti ga kako bi ga se moglo urediti i dodatno valorizirati.

Svoje je pitanje obrazložio time što cijena najma svake godine raste. Naime, Vrtovi su u državnom vlasništvu i svake godine država povećava najam. Pa je tako 2014. i 2015. godišnji najam bio 88 tisuća kuna, što je poraslo na 150.000 kuna 2016. i 2017. Nakon dugih pregovora 2018., kada se nije znalo hoće li ga uopće država dati opet u najam, stigao je ipak pozitivan odgovor. Cijena je narasla na čak 600.000 kuna godišnjeg zakupa.

Foto IDS - Eugen Stanissa
Foto IDS – Eugen Stanissa

-Kako vidimo cijena stalno raste svake godine, pa je pitamo koliko Poreču od toga ostane. Ondje su nužne investicije kako bi se bolje uredilo, a da Grad to nije uzeo u najam – ondje bi sigurno bila danas šikara, ustvrdio je Eugen Stanissa.

Odgovorio mu je gradonačelnik Loris Peršurić koji je podsjetio na cijeli tijek kroz godine. Naglasio je da su prije prodaje, pitali državu bi li to mogla ustupiti Gradu Poreču besplatno, što dosad nije urodilo plodom.

Najprije je Grad tražio zemljište, pa je poslije to preuzela Usluga Poreč koja i danas ondje naplaćuje parkiranje.

-Direktori iz Usluge, bivši i sadašnji, mogu potvrditi da u minusu nismo sigurno. U početku je bila nula, jer je Usluga ulagala značajnije, ali zadnjih smo godina u plusu bez obzira što je najam vlik. OD prvog dana bivši gradonačelnik i ja tražili smo da država to Gradu pokloni. Smatramo da je to opravdano jer na području Poreštine ostvaruje se deset posto hrvatskih turističkih noćenja, pa država ovdje dobro prihoduje.

Ali do toga nije došlo. Slične smo slučajeve čitali po medijima da je država za razne namjene poklanjala zemlju lokalnim samoupravama. I dalje se nadam da bi nam to mogli dati na dugoročno korištenje, kako bismo mogli ondje tijekom cijele godine imati parkiralište, budući da se sezona produžila. Usluga bi mogla tada uložiti značajnija sredstva – u asfalt, hortikulturu, napraviti još jedan ulaz/izlaz i slično, naglasio je gradonačelnik.

Dodao je da će svakako do kraja godine imati više informacija, jer planiraju susret uskoro s nadležnim ministrom i zatražiti dugotrajnije rješenje. Dok god država daje u najam godinu za godinu, teško je funkcionirati ili bilo što dugoročno planirati ili ulagati.

-Ponudili nam otkup ali po jako visokoj cijeni. Ponovno ćemo pitati za cijenu, što će svakako doći na dnevni red Gradskog vijeća – bilo cijena za kupnju ili hoće li to biti dugoročan najam.

Kada bi Grad Poreč otkupio Vrtove to bi dugoročno bilo jako dobro ne samo za Poreč, nego za cijelu Poreštinu, uvjeren je gradonačelnik Peršurić.

Vrtovi - Foto Usluga Poreč
Vrtovi – Foto Usluga Poreč

Poklon paketi za najstarije - Foto udruga Mladi za sve Kaštelir

KAŠTELIR – „Mladi za sve“ poklon paketima razveselili najstarije za Međunarodni dan starijih osoba

Foto Dječji vrtić Žbandaj

Dječji tjedan u ŽBANDAJU: Vrtićarci učili o biologiji, bakterijama i zašto je važno prati ruke