in

Greenpeace o Ivani D – 500 dana na dnu Jadrana

Aktivisti Greenpeacea jutros su ispred zgrade INA-e u Zagrebu podsjetili na skandaloznu činjenicu da je nakon 500 dana od potonuća plinska platforma Ivana D i dalje na dnu Jadranskog mora. Pritom i dalje ne znamo ni kako ni zašto se dogodila havarija?!

Prešutnim odobravanjem i nemarom oko slučaja Ivane D, Vlada šalje poruku da se fosilna industrija može ponašati kako želi, bez ikakvih posljedica za sebe. Iako je trošak “zbrinjavanja” Ivane D trenutno ostavljen Jadranskom moru, INA se istovremeno hvali novim bušotinama na sjevernom Jadranu te planom izgradnje nove platforme.

Vlada mora temeljito ispitati sve odobalne plinske platforme, pogotovo za moguće istjecanje metana. Kad se ispusti u atmosferu, metan je čak 84 puta snažniji staklenički plin od ugljičnog dioksida, gledano u periodu od 20 godina. 

Nužno je uvesti embargo na nova ulaganja u fosilnu infrastrukturu na Jadranu. Sva nova ulaganja trebaju se usmjeriti prema obnovljivim izvorima, energetskoj učinkovitosti i rješenjima za pohranu energije. Jedna smo od najsunčanijih zemalja u Europi, a po korištenju solarne energije smo na samom dnu. Jadransko sunce, a ne fosilni plin, rješenje je i za spas klime i za istinsku energetsku neovisnost, priopćeno je iz Greenpeacea.

Foto Greenpeace Hrvatska

Ukrao bicikl pa “zaradio” kaznenu prijavu

Decumanus 16.04.2022. - Foto Grad Poreč

HTZ: Tijekom Uskrsnog vikenda više od 490 tisuća noćenja – Među prvih 6 gradova čak 3 iz Istre