in

HEROJ ISTRE: Počinje obnova Memorijalne kuće Joakima Rakovca u selu Rakovci

Danas je u Rakovcima, u nazočnosti gradonačelnika Poreča Lorisa Peršurića, potpisan Ugovor o građevinskoj sanaciji Memorijalne kuće Joakima Rakovca, koja je 1975. otvorena za javnost, a godinu dana kasnije dobila je svojstvo spomenika kulture. Ugovor su potpisale Elena Uljančić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine, koji od 1980. skrbi o kući, te Danijela Ritoša Šifner ispred izabranog izvođača radova obrta „Istradrvo“.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Radove u potpunosti financira Grad Poreč, pa je ovu investiciju prokomentirao i porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

– Poreč upravo prolazi veliku investiciju u kulturne spomenike. Obnovljena je Palača Sinčić, sjedište Zavičajnog muzeja Poreštine, obnovljena je zgrada Gornjeg vrtića, pripremamo obnovu Romaničke kuće, u suradnji sa Župom obnovu fasade Crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode, istražujemo Marafor….ali kako brinemo o kulturnim spomenicima u gradu, tako brinemo i o onima na selu. Posebno jer je rodna kuća Joakima Rakovca spomenik povijesti našega kraja i naših ljudi, koju želimo sačuvati, zaštititi i predstaviti novim generacijama. Dodatno je zanimljiva jer se radi o arhitekturi istarskog ruralnog područja, skupa s tradicijskim predmetima i ambijentom.

Foto Grad Poreč
Foto Grad Poreč

Ugovoreni građevinsko-obrtnički radovi uključuju radove na podovima i zidovima, uređenje međukatne konstrukcije, prozora i pročelja, ali i radove u susjednom dvorištu kojim će se urediti pristup Rakovčevoj rodnoj kući. Nad radovima će se vršiti stalni stručni i konzervatorski nadzor. Radovi počinju već sljedećeg tjedna, a završetak se planira do kraja studenog ove godine. Po završetku sanacijskih radova, pristupit će se dizajnu i realizaciji stalnog postava Memorijalne kuće Joakima Rakovca, čije se otvorenje očekuje u ljeto iduće godine.

– Joakim Rakovac jedan je od narodnih heroja s područja Poreštine, uz Jože Šurana. Kako je dotrajala zbirka i postav, Grad Poreč odlučio je financirati obnovu ovog spomenika nulte kategorije i njegova postava. Izradili smo dokumentaciju i konzervatorski elaborat, dok je Kristina Kalčić izradila idejno rješenje budućeg novog postava, kroz koji će biti predstavljen osobni život narodnog heroja, te narodnooslobodilačka borba stanovnika Poreštine. Ova će kuća postati punkt na karti ekskurzija svih škola Istarske županije i mi ćemo na najsuvremeniji mogući način predstaviti ovu jako važnu temu za Poreštinu, u originalnom izgledu rodne kuće, rekla je ravnateljica Uljančić, objavio je Grad Poreč.

Foto Manuel Paljuh - Porečki delfin

22. Porečki delfin: Sve što trebate znati o najzabavnijem plivačkom maratonu na Jadranu

Vrsar - Foto TZ Vrsar - Ribarska fešta arhiv hrana morske delicije ribe brodet školjke sardele

Ribarska fešta na rivi u Vrsaru u petak uz morske delicije i koncert