in

Hitna obavijest: S tržišta se povlači šunka zbog velike opasnosti za djecu i trudnice

Foto Pixabay

Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani. Ovo nije prvi put da se ova Stanićeva šunka povlači iz trgovina.

Ministarstvo poljoprivrede obavijestilo je u četvrtak potrošače o opozivu iz trgovina Stanićeve „Šunke superior“ zbog povišene količine bakterija.

Kuhana šunka, polutrajni proizvod od komada mesa „Šunka superior rezana  – Delikatesse Gurman Premium, Superior ham, 500g“, a nadnevkom „najbolje upotrijebiti do 03.12.2020.“, LOT A20110303., opoziva se zbog povišene količine bakterije Listeria monocytogenes u proizvodu, navodi se.

Proizvod nije u skladu s Uredbom Komisije o mikrobiološkim kriterijima za hranu, zaključuje se u priopćenju.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Rizične namirnice su mlijeko i mliječni proizvodi, puretina, piletina i povrće. Izaziva bolest listeriozu koja ima vrlo blage simptome nalik gripi i vrlo često prolazi neprepoznata. Međutim, infekcija je izuzetno opasna za malu djecu i trudnice jer kod njih uzrokuje pobačaj i smrt fetusa, kao i za starije osobe.

Za tu bakteriju još nije poznata infekcijska doza, pa su mikrobiološki standardi vrlo strogi i ona ne smije uopće biti prisutna u hrani. Njezin broj može rasti na temperaturi hladnjaka, pa hladnjaci nemaju značajan učinak na njezino sprečavanje, piše na stranici Hapih.hr.

Podaci o proizvodu:

Proizvođač: Stanić d.o.o., Slavonska avenija 22, Zagreb

Stavlja na tržište: Stanić d.o.o., Slavonska avenija 22, Zagreb

Obavijest se odnosi isključivo na proizvod s gore navedenim podacima.

POREČ: Umjesto s Vargonom, boćari Istre igraju protiv Funtane

U Galižani pronađeni mrtva žena i ozlijeđeni muškarac