in

Hrvatska danas slavi Dan državnosti: Prije 30 godina konstituiran je Sabor

Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će na obilježavanju Dana državnosti. Obilježavanje je počelo u 8:45 sati na Krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoj, gdje će na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskog rata položiti vijenac.

U 9 sati državni vrh položit će zajednički vijenac pred spomenikom “Glas hrvatske žrtve – Zid boli”, a zatim pred Središnjim križem te na grob prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Predsjednik Vlade i članovi Vlade sudjelovat će na misi za Domovinu u Crkvi sv. Blaža, koju će predvoditi kardinal Josip Bozanić, metropolit i nadbiskup zagrebački.

Predsjednik Vlade s članovima Vlade sudjelovat će u podne i na svečanosti “Velika smjena straže na Trgu svetog Marka” kojoj će u 11:45 sati prethoditi svečani plotuni s Medvedgrada pored Oltara Domovine te prelet MIG-ova. Svečano obilježavanje Dana državnosti završit će svečanim koncertom ispred Hrvatskog narodnog kazališta u 20 sati, javlja Dnevnik.hr.

Što slavimo danas?

Nakon gotovo dva desetljeća Hrvatska ove godine Dan državnosti ponovno slavi 30. svibnja, kako je to radila i u prvom desetljeću svog postojanja.

Proslavit će ga na 30. godišnjicu konstituiranja prvog demokratskog i višestranačkog Sabora, prisjećajući se 30. svibnja 1990., kada su nakon desetljeća komunističke vlasti, stvoreni temelji modernog Sabora i potvrđena njegova povijesna uloga u očuvanju hrvatske državnosti.

Još prošle godine 30. svibnja bio je Dan Hrvatskog sabora, spomendan i radni dan, Dan državnosti slavio se 25. lipnja, bio je državni blagdan i neradni dan, piše Dnevnik.hr.

Everything You Should Know About the Current Situation Regarding COVID-19 in Istria

U Istri su i na Dan državnosti svi ispitani brisevi negativni na koronavirus