in

Hrvatska i njemačka policija na zajedničkoj obuci o poštivanju ljudskih prava u zaštiti državne granice

Foto Policijska akademija

Osamnaest sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske kroz praktične vježbe usavršavali postupanje u zaštiti zelene granice

Foto: Policijska akademija

Nakon što su u rujnu 2022. godine Policijska akademija Ministarstva unutarnjih poslova i Savezna policijska akademija Savezne Republike Njemačke potpisale Pismo namjere, koje potvrđuje odlučnost obiju strana da nastave i dodatno ojačaju suradnju u pogledu policijskog obrazovanja, 8. svibnja 2023. godine u Valbandonu je otvorena prva od ukupno četiri obuke koje su planirane ove godine u sklopu projekta Zajednički napori u jačanju kapaciteta: Zaštita granice uz poštovanje ljudskih prava. Riječ je o obuci koju zajedno provode dvije partnerske akademije, kao nastavak projekta koji je osmišljen u suradnji s Agencijom za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex).

„Veseli me vidjeti velik broj policijskih službenika iz različitih zemalja danas ovdje u Valbandonu. To samo potvrđuje dobru suradnju koju hrvatska policija i Policijska akademija imaju s drugim zemljama u cilju jačanja policijskog obrazovanja. Iako svi imate bogato iskustvo u poslovima koji obuhvaćaju zaštitu državne granice, uvjeren sam da možete puno naučiti jedni od drugih, ali i od naših iskusnih trenera. Nadam se da ćete stečeno znanje prenijeti kolegama u svojim zemljama te da ćete na taj način unaprijediti međunarodnu suradnju i standardizirati aktivnosti i postupanja po pitanju suzbijanja nezakonitih migracija i zaštite ljudskih prava“, rekao je na otvorenju obuke glavni ravnatelj policije Nikola Milina, naglasivši kako policijski službenici u svim zemljama imaju jednake zadaće, a to su provedba zakona te zaštita života građana i njihove imovine.

Bitno je naglasiti kako se Policijska akademija „Prvi hrvatski redarstvenik“ uvijek trudi u obuke uvoditi nove elemente, koji pridonose stjecanju novih znanja i vještina. Tako su na ovoj obuci doprinos dali policijski službenici ATJ Lučko Nino Blažević i Lovre Batur, koji su kroz teorijska predavanja i praktične vježbe omogućili polaznicima stjecanje osnovnih znanja i vještina za postupanje u situaciji kada je nečiji život u opasnosti. To je posebno bitno za obavljanje poslova na zaštiti granice jer takve situacije policijskim službenicima nisu strane.

Obuka također sadržava niz praktičnih vježbi i simulacija stvarnih uvjeta na terenu, kroz koje službenici uče kako pravilno postupati u različitim situacijama zaštite tzv. zelene granice, pri čemu je naglasak na zaštiti ljudskih prava.

Na obuci sudjeluje 18 policijskih službenika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Sjeverne Makedonije i Turske. Uz hrvatske, certificirane Frontexove trenere Martinu Grdinić, Krešimira Kanižu i Nebojšu Komnenova te nacionalne trenere Roberta Kralja i Matu Kozinu, obuku provode i njemački treneri Daniela Herzmann i Kevin Hagen. Iako spomenuti njemački treneri prvi put sudjeluju na ovoj obuci, riječ je o policijskim službenicima s bogatim iskustvom u međunarodnoj suradnji. Daniela Herzmann je pohvalila navedenu obuku i navela kako se veseli radu sa službenicima iz drugih zemalja te kako je zadovoljna organizacijom obuke, koja se provodi na visokoj razini. Također je navela kako je oduševljena gostoprimstvom hrvatskih domaćina jer je vidljivo da se i sami polaznici osjećaju dobrodošli.
Ovim projektom nastoje se povezati policijski službenici zemalja na tzv. zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti kako bi što uspješnije svladavali izazove s kojima se susreću. „Ponosna sam na svoj tim i trenere s kojima radimo već niz godina, ali i na nove kolege koji daju svoj doprinos kvaliteti obuke. Kroz vježbe koje smo pripremili polaznici će moći jačati timski duh i zajedništvo te shvatiti kako je sve što pojedini član tima poduzima usmjereno na ispunjenje zajedničkog cilja, a to je nešto čemu svi trebamo težiti u svakodnevnom radu“, istaknula je zamjenica načelnika Policijske akademije Mirjana Abramović i naglasila kako ovo nije obuka samo za polaznike nego i za sve koji je provode jer je bit svega da uče jedni od drugih, razmjenjuju znanje i pronalaze najbolje načine postupanja kako bi ojačali kapacitete granične policije. „Zajednički nam je cilj učinkovita zaštita državne granice, s posebnim pristupom prema ranjivim skupinama i zaštiti ljudskih prava, što mora biti i ostati imperativ u radu svakog policijskog službenika“, zaključila je.

Obuka se provodi uz potporu Uprave za granicu te Policijske uprave istarske, koja je godinama strateški partner u provođenju obuka te osigurava sve oblike pomoći u organizaciji, ali i provedbi samih predavanja. Doprinos vježbama kroz obuku o taktici policijskog postupanja dali su instruktori Interventne jedinice PU istarske, kao i ranije spomenuto Zapovjedništvo za intervencije i policijski službenici Antiterorističke jedinice Lučko te će se takva suradnja nastaviti i u budućnosti.

Palača Sinčić - Foto Grad Poreč

Sve vidljivija povijest arhitekture Poreča: Napreduje obnova Palače Sinčić

trgovina butiga market ilustracija

Povučen proizvod s polica. Predstavlja rizik za osjetljive osobe