in

Hrvatska spremna za Covid putovnice, bilateralno se dogovaraju aranžmani za turiste prije starta EU sustava

Hrvatska je prva članica Europske unije (EU) koja je uspješno obavila pilot testiranje sustava digitalnih zelenih potvrda, tzv. Covid putovnica koje se uvode od 1. lipnja i koje će ubrzati i olakšati putovanje u Hrvatsku.

“AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) koji je zadužen za izradu tehničkog rješenja uspješno je obavio testiranje sa središnjim digitalnim pristupnikom te je potvrđeno da su sve ključne komponente hrvatskog sustava funkcionalne i spremne za početak izdavanja potvrda koje je najavljeno za početak lipnja. Sustav uspješno generira QR kodove za sve tri vrste potvrda – o cijepljenju, testiranju i preboljenju te razmjenu javnih ključeva s drugim zemljama članicama preko EU pristupnika. Napravljena je i aplikacija za verifikaciju potvrda drugih država, a tehnička funkcionalnost sustava postignuta je tri dana prije predviđenog roka”, kazao je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković razgovarao je jučer u Bruxellesu s premijerima Slovenije, Mađarske, Slovačke, Češke i Poljske o olakšavanju ulazaka turista. S tim će zemljama biti dogovoreni bilateralni aranžmani za ulazak u Hrvatsku dok ne stupi na snagu europska digitalna potvrda 1. srpnja. Upitan hoće li moći ulaziti i osobe cijepljene kineskim i ruskim cjepivima, Plenković je rekao da će se o tome konzultirati s hrvatskom i europskom agencijom za lijekove.

Kako navodi Hrvatski autoklub, s obzirom da će se verifikacija Covid putovnica provoditi putem očitavanja QR kodova, na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda. Uskoro će se nadograditi i stranica entercroatia.mup.hr, a putem te stranice bi se omogućile najave dolaska stranih državljana, što će smanjiti gužve na graničnim prijelazima.
Gotovo tri puta manje novih slučajeva od zadnjeg newslettera, Istra sve bliže uvjetima za zelenu regiju
Epidemiološka situacija se u Hrvatskoj nastavlja ubrzano oporavljati. Danas su u cijeloj Hrvatskoj zabilježeno 538 nova slučaja, što je 2,7 puta manji dnevni broj novih slučajeva nego prije točno dva tjedna kada ih je bilo 1471. Od posljednjeg broja newslettera, 11. svibnja, do danas 14-dnevna incidencija smanjena je gotovo 80 posto, na 186 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.

U Istri, koja privlači više od polovine ukupnog broja turista u Hrvatskoj, brojke su još bolje. S incidencijom od 32,8 novo zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana (stanje od 25. svibnja), odnosno njih 12 na 100.000 stanovnika u posljednjih 7 dana, Istra je na dobrom putu da vrlo brzo ponovno ispuni uvjete za zelenu regiju.

Uz to, kontinuirano raste udio cijepljenog stanovništva. Kako je potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, potrošili smo preko 1,5 milijuna doza cjepiva i dosegnuli udio od 34,2 posto cijepljenih odraslih osoba. Proces cijepljenja je i dalje ubrzan, dnevno se cijepi preko 57.000 građana. Procijepljen je i veći dio turističkih djelatnika, koji su označeni kao prioritetna skupina s ciljem da se cijepe gotovo svi do početka turističke sezone.

Kako je naglasio predsjednik Vlade Andrej Plenković, cilj je do kraja lipnja cijepiti između milijun i šesto pedeset i milijun i sedamsto tisuća građana. Da bi se to ostvarilo, potrebno je tjedno cijepiti nešto manje od sto tisuća ljudi, što je realno i dohvatljivo, potvrdio je Plenković.

“Cijepljenje ide prema planu, epidemiološka situacija je bolja nego prethodnih tjedana i to su sigurno dobre vijesti, pogotovo u kontekstu predstojeće turističke sezone”, izjavila je zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za jevno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

”Ispunili smo sve preduvjete da i ove godine budemo najbliži i najsigurniji Mediteran za naše goste sa ključnih emitivnih tržišta. Bilježimo sve veći interes turista za Hrvatsku i prema sadašnjim informacijama možemo očekivati znatno bolji rezultat nego prošle godine. Naravno, ako nastavimo tempo cijepljenja građana i osiguramo povoljnu epidemiološku situaciju čitave sezone. Ne smijemo dopustiti da nam se ove godine dogode greške kao prošle godine kada smo zbog pogoršane epidemiološke situacije ostali bez značajnog dijela posezone”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.

POREČ: Bez vode 27. svibnja nekoliko ulica i policijska postaja

POREČ: Održan Istarski povijesni biennale „Corpus, carnalitas…: o tijelu i tjelesnosti u povijesti na jadranskom prostoru“