in

HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe EU Covid karte na županije

Aktualna podjela Hrvatske na europskoj ”Covid-19 karti”, objavljenoj u sklopu sustava informiranja građana Europske unije o aktualnom epidemiološkoj situaciji po europskim regijamapod nazivom Re-open EU, ne prikazuje realnu sliku epidemiološkog stanja turistima koji planiraju doći u Hrvatsku, smatraju u Hrvatskoj udruzi turizma. Naime, podjela Hrvatske u samo dvije regije, kontinentalnu i obalnu, je preopćenita i ne može pokazati stvarnu epidemiološku situaciju u konkretnoj destinaciji za koju se zanima neki turist. Zbog toga je HUT pokrenuo inicijativu prilagodbe karte Hrvatske u sustavu Re-open EU na način da se poštuje podjela Hrvatske po županijama.
 
“Predlažemo da se podaci prema EU dostavljaju i prikazuju na razini županija jer je to jedini način realnog pokazivanja epidemiološke situacije po destinacijama, ali i pravi način koji stimulira lokalne građane na pridržavanje mjera i održavanje što kvalitetnije zdravstvene situacije”, izjavio je Veljko Ostojić, direktor Hrvatske udruge turizma.
 
Inicijativu HUT-a podržao je i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego koji je izjavio da će, unatoč činjenici da je ovakva podjela EU Covid karte odluka Europske komisije, nastaviti kroz Europski parlament i druge institucije inzistirati da se usvoje specifičnosti Hrvatske pa da se zemlja na karti prikazuje kroz županije.

Izvor Hrvatska udruga turizma

HUT: Nastavljen trend bolje epidemiološke situacije, počelo blago popuštanje ograničenja uz pojačan oprez

Maltezeri napali poštara i ženu koja je šetala