in

IN MEMORIAM: Bujski župnik u miru don Mladen Juvenal Milohanić (1940.-2022.)

Danas, 12. rujna 2022., preminuo je bujski župnik u miru don Mladen Juvenal Milohanić. Prenosimo objavu Dobrovoljnog vatrogasnog društva Buje:

Obavještavamo sve građane, prijatelje i pratitelje, da nas je danas, u 84. godini života, napustio naš počasni član i jedan od osnivača društva, bujski župnik u miru, don Mladen Juvenal Milohanić.

Don Mladen dao je veliki doprinos našem gradu, pa tako i vatrogasnom društvu. Kroz njegovu dugu službu, uvijek je bio spreman na pomoć potrebitima te je na taj način prenosio iskrenu kršćansku i bratsku ljubav. Bio je veliki čovjek, prijatelj i svećenik. Njegov rad i dobra djela usađena su duboko u zajednicu ovoga grada i u srca ljudi kojima je činio dobro i kojima je pomagao da izađu na pravi put.
Poštovao je i pomagao starije od sebe te na pravi put, uz puno ljubavi, usmjeravao mladež.
Za vrijeme Domovniskog rata don Mladen je otvorenih ruku primio mnoštvo izbjeglica iz Bosne i Slavonije te im pomogao u njihovoj prilagodbi na novo područje.
Bio je veliki ljubitelj i poznavatelj latinskog jezika i povijesti, posebice domaće. Autor je nekoliko djela i ponosan član Matice Istarske.

Od prvog dana podupire vatrogastvo i vatrogasce kojima je uvijek davao vjetar u leđa.
Njegovo ime simbol je prave kršćanske dobrote i ljubavi.
Ovim putem, u ime svih bujskih vatrogasaca i vatrogaskinja izražavamo iskrenu sućut ožalošćenoj obitelji i prijateljima.

Dok god je u nama, a mi smo još tu, naš voljeni don Mladen neće otići. Čuvat ćemo uspomene koje nam je ostavio s ljubavlju. Naposljetku,voljeni ne umiru dok žive oni koji ih se sjećaju.
Dragi Don Mladen, neka Vam je laka ova hrvatska gruda. Počivajte u miru Božjem, a vaši vatrogasci molit će za Vas Majku Božju kojoj ste bili toliko posvećeni.

Predsjednik društva Goran Rašić

Biografija:

Don Mladen Milohanić, krsnog imena Juvenal, rođen je 6. svibnja 1940. godine u župi Tinjan od pobožnih roditelja zemljoradnika Bože i Marije Brečević, kao njihovo šesto dijete. Niže razrede osnovne škole pohađao je u rodnom Tinjanu, a više u Pazinu. Godine 1955. upisuje se u Biskupsko sjemenište u Pazinu gdje s uspjehom polaže maturu, nakon čega u istome mjestu započinje svoje školovanje na Visokoj teološkoj školi. Godine 1959. odlazi na odsluženje vojnog roka u Makedoniju. Po povratku iz vojske upisuje se na Teološki fakultet u Zagrebu gdje stječe diplomu teologije 1968. godine. Zaređen je za svećenika po rukama biskupa dr. Dragutina Nežića u Puli 11. srpnja 1965. godine. Mladu misu slavio je u rodnom Tinjanu 28. kolovoza te godine. Kao mladomisnik dobiva od biskupa dekret za župnog vikara u Vodnjanu i upravitelja župa Juršići i Galižana.
Život vlč. Mladena uvelike je obilježila teška prometna nesreća koju je doživio 1971. u Limskom kanalu; nakon jednogodišnje rehabilitacije, zdravstveno još uvijek u nemogućnosti aktivno vršiti pastoralnu službu, upisuje se na Pedagošku akademiju u Puli 1972. godine. Nedugo zatim biva imenovan za župnika u Labinu i Podlabinu gdje ostaje idućih 8 godina. Godine 1980. diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Zadru, stječući akademski naziv profesora talijanskog jezika i južno-slavenske književnosti. U Beču 1982. godine postiže stupanj magistra znanosti, usko specijalizirajući iščitavanje glagoljskih knjiga i rukopisa. U to vrijeme kao kapelan u Breitenfurtu kraj Beča usavršava se i u arhivistici. Župe Buje i Triban preuzima 1983. godine, te kasnije u kraćim razdobljima excurrendo upravlja i župama Kaštel, Kršete, Krasica i Momjan. Dvanaest godina predavao je latinski i vjeronauk u srednjim školama u Poreču i Bujama. Višegodišnji je biskupijski povjerenik za spomeničke orgulje i član vijeća za arhive biskupije. Bio je predsjednik IKD “Juraj Dobrila” u Pazinu, obnašao je službu potpredsjednika Matice hrvatske ogranka Umag i Pazinskoga Memorijala, bio je suradnik Istarske Danice i raznih zbornika, autor je četiriju knjiga i član uredništva DAPA. Osobito je štovao lik i djelo biskupa Jurja Dobrile.

Izvor Informativna katolička agencija

IN MEMORIAM: Milorad Jovanović, dr. med. spec. radiologije (1958.-2022.)

Dječji forum - foto DND Poreč

DND POREČ: U tijeku upisi u cjelogodišnje radionice – Novost Filmski klub