in

IN MEMORIAM: Preminuo Romano Božac, najveći hrvatski stručnjak za gljive – Napisao je brojne knjige, snimao TV emisije…

Upravo je u tisku njegova najnovija i posljednja knjiga: Uzgoj tartufa i vrganja

Jedan od najvećih autoriteta u području gljivarstva prof. dr. sc. Romano Božac preminuo je 27. veljače u Zagrebu u 78. godini života, izvijestio je njegov sin.

Rođen je 25. lipnja 1942. u selu Matiki kod Žminja u Istri, po struci je bio agronom, sveučilišni profesor u trajnom zvanju. Od 1969. godine radio je kao znanstvenik i profesor na Agronomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Predavao je kolegije „Kakvoća i prerada mesa“, “Fermentirani proizvodi od mesa“ i „Gljivarstvo“ koji je utemeljio na Agronomskom fakultetu (1994). U trajno zvanje redovitog profesora izabran je 2000.

Vodio je državne projekte „Zaštita Istarskog pršuta i Dalmatinskog pršuta“, osnovao je gljivarska društva „Kamilo Blagaić“ Zagreb, „Martinčila“ Labin, „Ožujka“ Rijeka, te utemeljio časopis „Gljivarstvo“ 1984.

Otkrio je i publicirao 53 nove vrste gljiva, objavio 72 znanstvena rada i 160 stručnih i popularnih radova, objavio 20 knjiga o gljivama, unutar kojih je i kapitalno djelo „Enciklopedija gljiva“ u dva sveska 2005.-2008., u kojoj je opisao i briljantnim slikama objelodanio 2000 vrsta gljiva.

Publicirao je i knjigu poezije i eseja „Lice i naličje nedorečene istine“ (2000.), a pet knjiga mu je prevedeno na njemački, slovenski i makedonski jezik. Uredio je ili preveo na hrvatski jezik sedam knjiga s njemačkog, talijanskog i engleskog jezika.

Postavio je i determinirao 115 izložbi gljiva u zemlji i inozemstvu, utemeljio je „Hrvatski mikološki-gljivarski Savez“ (2006) i bio njegov prvi predsjednik (2006-2010).

Osim toga, utemeljio je i vodio jedinstveni „ Muzej gljiva“ u Zagrebu“ (2013.), u kojem je danas izloženo više od 2000 liofiliziranih vrsta gljiva iz Hrvatske i brojnih zemalja svijeta, što je ujedno i svjetski rekord.

Za HRT je snimio projekt „Leksikon gljiva“ u 40 emisija i napisao scenarij te vodio projekt „Život gljiva“ za Internacionalni sveučilišni TV program.

Dobitnik je brojnih nagrada i odlikovanja u Hrvatskoj, ali i inozemstvu. Zlatnim slovima mu je posvećen Rječnik biografija znamenitih ljudi svijeta „Dictionary of International Biography“ (2000) i drugih knjiga iz inozemstva.

Knjiga „Gljive“ za izdavački poduhvat je dobila nagradu „J. J. Strossmayer“ HAZU-a (1994). Romano Božac dobitnik je nagrade Grada Zagreba (1997.), državne nagradu za promicanje znanosti  (1999), „Zlatne kune“ za životno djelo (2010.), kojim je zadužio hrvatsko gospodarstvo i državu u cjelini.

Dobitnik je državnog odlikovanja “Red Danice hrvatske s likom Ruđera Boškovića“ za znanost (2010), nagrade za životno djelo za promidžbu znanosti o gljivama, zahvalnice Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2012) i brojnih drugih nagrada, povelja, priznanja i zahvala.

Upravo je u tisku njegova najnovija i posljednja knjiga: Uzgoj tartufa i vrganja.

Više na Jutarnjem…

POREČ: Odvodnja će od 2. ožujka ispitivati kanalizacijske priključke na Finidi

ZDRAVA PREHRANA: Lijepa gesta maslinara – Marčanskoj djeci donirali ulje