in

Incident na odmoru u Poreču: Slovenska učiteljica potukla se s 12-godišnjakom

Plaža u Špadićima - Foto Tanja Kocijančić

U obrazovno-rekreacijski centar VIRC kod Poreča svake godine ljetuje više od 1600 djece i više od 200 odgajatelja koji 11 dana prate djecu i za njih organiziraju razne aktivnosti. Ove se godine ondje, kako piše slovenski portal 24ur, dogodio incident. Naime, navodno se učiteljica tijekom ljetovanja djece u Poreču fizički obračunala s 12-godišnjakom zbog vike, prenio je portal N1.

Društvo prijatelja mariborske mladeži (Društvo prijateljev mladine Maribor), koje već 36 godina organizira ljetovanja u Poreču, poslalo je odgojitelja kući i zabranilo mu sudjelovanje u ljetovanjima i drugim programima. U međuvremenu, unatoč incidentu, dječak je želio ostati na odmoru, a kada se vrati u Maribor, policija će s njim obaviti razgovor, piše slovenski portal 24ur.

Društvo prijatelja Maribora (ZPM) na svojim stranicama objavilo je izvješće o incidentu koji se dogodio u ponedjeljak. Kako su napisali, odgajateljica je neprimjereno reagirala na činjenicu da je 12-godišnjak, učenik šestog razreda osnovne škole, kršio kućni red Centra. “Prekršaj se odnosio na viku djeteta, za neke druge nazočne bilo je uznemirujuće vikanje u dnevnom prostoru VIRC-a, što su prisutni odgajatelji željeli spriječiti”, napisao je Božidar Raušl, sindikalni tajnik.

Kako navode, učiteljica, koja nije bila roditelj skupine djece, tada je upotrijebila tjelesnu silu zbog djetetova ponašanja, što su u ZPM Maribor ocijenili krajnje neprimjerenim, a ponašanje ocijenili nedopustivim.

Sukladno vlastitom Etičkom kodeksu odgajatelja i poduzetoj mjeri pedagoškog voditelja, odgajateljica je odmah udaljena iz ustanove i upućena kući. O događaju su odmah obaviješteni roditelji. Nakon pregleda liječnika i dogovora uprave i roditelja djeteta, dijete je na vlastiti zahtjev nastavilo s godišnjim odmorom, prenosi Večernji list.

ZPM Maribor pokrenula je postupke definirane u svom Kodeksu etičkih načela odgajatelja na području ljetovanja, a o događaju je obaviještena i nadležna policijska postaja Maribor, koja će moći obaviti razgovore kada se dijete vrati u Maribor. “Već sada možemo potvrditi da je učitelju zabranjeno sudjelovanje u godišnjim odmorima ili drugim programima koje provodi ZPM”, napisao je Rausl.

“Duboko žalimo zbog incidenta koji baca loše svjetlo na našu organizaciju i sav dosadašnji rad, menadžment i odgajatelje, koji svake godine rade vrhunski posao, što svake godine potvrđuju i djeca i roditelji. Odgajatelji početnici već dugi niz godina moraju sudjelovati na 14-satnoj stručnoj nastavi prije odlaska na godišnji odmor, a ujedno imaju i individualni razgovor s pedagoškim vodstvom smjene”, pojasnio je. Kako kaže, u svojoj 71-godišnjoj povijesti ne pamte ovakav incident, zbog čega ih je to još više potreslo, prenio je portal N1.

Mjerenje kakvoće mora na istarskim plažama – Na nekoliko plaža nije baš najbolje za kupanje

TradInEtno-orkestar

TZ MARČANA: Zajednički koncert Tradinetno i Ethno Croatia orkestara u Hreljićima