in

Istarska policija najavljuje: U nedjelju kontrola vozača motocikla i mopeda

Foto MUP - Ilustracija

Policija savjetuje vozače automobila da obrate pozornost na motocikliste jer se često kasno uoče, a vozače mopeda i motocikala savjetuje da vode računa o svojoj sigurnosti

Kako bi se povećala sigurnost vozača motocikla i mopeda, kao jedne od najugroženijih skupina sudionika u prometu, policija će u nedjelju, 25. lipnja od 14 do 19 sati, provesti prometnu akciju.

Akcija će se provesti na području Policijske postaje Labin, točnije na DC-66 na dionici Labin – Vozilići – Plomin – trajektno pristanište Brestova, s obzirom da je to prometnica kojom se motociklisti često kreću, a na kojoj su zabilježena njihova stradavanja.

U prvih pet mjeseci ove godine na području Istre evidentirano je ukupno 46 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali vozači mopeda i motocikala, od kojih 37 prometnih nesreća s ozlijeđenim osobama i devet s materijalnom štetom. U tim prometnim nesrećama sedam osoba navedene skupine vozila zadobilo je teške tjelesne ozljede, a 31 osoba je lakše ozlijeđena. Najčešći uzrok prometnih nesreća bila je neprilagođena brzina.

Policija savjetuje vozače mopeda i motocikala da vode računa o svojoj sigurnosti, odnosno da upravljaju s položenim vozačkim ispitom i potrebnom položenom kategorijom te da upravljaju motociklima i mopedima koja su registrirani, odnosno  koji imaju važeću prometnu dozvolu i koji su tehnički ispravni bez ikakvih preinaka.

Pozivamo vozače mopeda i motocikla da se kreću propisanim i prilagođenim brzinama te da tijekom vožnje obavezno koriste zaštitnu kacigu, kako vozači, tako i putnici, kao i svu drugu opremu koja nije propisana, ali je korisna jer ublažava ozljede u slučaju nastanka prometnim nesrećama (motociklističke jakne, hlače, kombinezoni, rukavice, čizme, štitnici i drugo).

Ujedno pozivamo vozače automobila da ne oduzimaju prednost prolaska vozačima motocikla i mopeda te da prilikom prestrojavanja, pretjecanja ili skretanja vozila obrate pozornost na ovu kategoriju vozača tako da im se ne nađu u tzv. „mrtvom kutu“ bočnog ogledala. Naime, podsjećamo da su motocikli, a sve više i mopedi, vozila koja s obzirom na omjer masa/snaga na kratkim dionicama mogu ostvariti velika ubrzanja te je stoga potrebno obratiti pozornost na njih jer su često neuočljivi ili se vrlo kasno uoče.

Izvor Policijska uprava istarska

Policijska postaja Poreč - Foto Tanja Kocijančić lipanj 2022

Radno vrijeme istarskih policijskih postaja promijenjeno

policija mup ilustracija

Incident u Istri: Prijetio u Centru za socijalnu skrb zbog isplate doplatka za pomoć