in

Istarska policija educira mlade – Budi web heroj i ne uplaćuj novac prevarantima

Foto Policijska uprava istarska

Policijski službenici za prevenciju Ureda načelnika Policijske uprave istarske nastavili su s provođenjem aktivnosti u cilju zaštite građana od prijevara pa su tako, u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Pazin s ispostavom Buzet, 6.veljače na mjesečnom sajmu u Pazinu obilježili Dan sigurnijeg interneta. Već idućeg dana posjetili su Buje, gdje su u suradnji s policijskim službenicima Policijske postaje Umag-Umag s Ispostavom Buje-Buie na mjesečnom sajmu također organizirali informativno-edukativni punkt.

Brojnim građanima koji su posjetili sajmove predstavili su kampanju Web heroj, odnosno projekt Ministarstva unutarnjih poslova ”Jačanje kapaciteta policije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta”. Kampanja se provodi pod sloganom ”Ulovimo lika s weba koji tvoje eure vreba”, a provodi se kako bi se što veći broj građana upoznao s pojavnim oblicima kibernetičkog kriminala, opasnostima te mjerama za prevenciju i zaštitu. 

Policijski službenici su posjetiteljima sajma objasnili koji su najčešći oblici kibernetičkih prijevara te su ih savjetovali da budu oprezni jer sve što zvuči predobro da bi bilo istinito, obično nije istinito. Građani, stariji, ali i oni mlađi, upozoreni su da čuvaju svoje osobne podatke te da ne šalju ili priopćavaju  nepoznatim osobama, bilo putem telefona ili dostavom putem različitih poveznica.

Budući da su posjetitelji sajmova uglavnom bile osobe starije dobi, policijski službenici podsjetili su ih na projekt ”Policija poručuje: zaštitimo naše noniće” te su im ujedno dali korisne savjete kako smanjiti mogućnost provale u njihove kuće ili stanove.

Ovakav proaktivan način rada policije izazvao je zadovoljstvo građana tako da će policijski službenici nastaviti s preventivnim aktivnostima idućeg tjedna u Vižinadi, gdje će 12. veljače održati edukativno predavanje za osobe starije životne dobi, dok će 15. veljače sudjelovati na info punktu u sklopu mjesečnog sajma u Buzetu.  

Izvor PU istarska

haker Foto vicky gharat za Pixabay - Ilustracija cyber kriminal internet prevara

ISTRA: 77-godišnjak kupio lijek na internetu pa naletio na prevarante. Ostao bez puno novca

Foto Policijska uprava primorsko-goranska

Istarska policija zapošljava “za stalno”. Pogledajte što traže