in

Istarska županija pomaže sudionicima NOB-a i njihovim obiteljima

Foto Istarska županija

Istarski župan Boris Miletić danas je u sjedištu Istarske županije, u Pazinu, potpisao Odluku o financiranju i sufinanciranju materijalne zaštite učesnika NOR-a i članova njihovih obitelji u 2022. godini, a prisustvovali su i pročelnik Kabineta župana Ivan Glušac, dopredsjednik Saveza udruga antifašista Istarske županije i član predsjedništva SABA RH Romano Božac, tajnik SUA IŽ Lovro Sangaleti, član Predsjedništva SUA IŽ i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Pule Boris Siljan.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Tom je prilikom župan Miletić naglasio da je baštinjenje vrijednosti antifašizma trajno opredjeljenje Istre, a na tragu toga Županija dugi niz godina pruža financijsku podršku radu Saveza udruga antifašista Istarske županije.

“Posebno u današnjim vremenima, kada diljem Europe jača ekstremna desnica, moramo još snažnije zagovarati naše temeljne vrijednosti, mir i slobodu. Hvala vam na svemu što činite kako doprinos i žrtve NOR-a nikad ne bi pali u zaborav”, poručio je župan dodajući da je po pružanju ove vrste pomoći borcima NOR-a i njihovim obiteljima, Istarska županija gotovo jedinstvena na razini države.

Predstavnici SUA IŽ zahvalili su županu na podršci te naglasili da je i ova posljednja u nizu pomoć dokaz koliko snažno Županija stoji iza istarskih antifašista.

Sukladno Odluci, utvrđuje se postojanje potrebe davanja pomoći učesnicima NOR-a i članovima njihovih obitelji u Istarskoj županiji financiranjem, odnosno sufinanciranjem materijalne zaštite tih osoba u 2022. godini. Istarska županija preuzima obvezu financiranja i sufinanciranja materijalne zaštite isplatom novčanih naknada direktno korisnicima ili putem jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u pružanju materijalne zaštite, a u tu je svrhu osigurano 57.600,00 kuna, za ukupno 29 korisnika.

Pravo na materijalnu zaštitu ostvaruju učesnici NOR-a, udovice palih i umrlih učesnika NOR-a, te djeca palih i umrlih učesnika NOR-a nesposobna za rad, uz slijedeće uvjete: da su državljani Republike Hrvatske; da imaju prebivalište na području Istarske županije; da im prihod po članu domaćinstva ne prelazi mjesečni iznos veći od 700,00 kn; da su kao podnositelji zahtjeva za ostvarivanje prava na materijalnu zaštitu evidentirani kod Saveza udruga antifašista Hrvatske u Istarskoj županiji i to zaključno s 31.12.2021. Mjesečna novčana naknada iznosi 200,00 kuna i isplaćuje se iz proračuna Istarske županije i proračuna jedinica lokalne samouprave koje sudjeluju u sufinanciranju materijalne zaštite.

 Izvor Istarska županijaKabinet župana

novac kune novčanice policija ilustracija

UMAG: Trgovala s kriptovalutama pa ostala bez 195.000 kuna

Foto IDS Emil Daus

Daus: Hrvatska je mala zemlja za veliku bespravnu gradnju!