in

ISTARSKI STOŽER: Ako sve bude u redu e-propusnice se ukidaju 11. svibnja

Ilustracija/Foto Radio Centar Poreč

Za sada prema najavama bi se 11. svibnja e-propusnice trebale ukinuti, naravno ako epidemiološko stanje bude nepromijenjeno i stabilno kao i dosad

Na današnjoj konferenciji za novinare istarskog Stožera civilne zaštite najavljeno je da će se od idućeg tjedna početi otvarati zdravstveni sustav, te da će se e-propusnice za međužupanijski promet ukinuti 11. svibnja, naravno ako epidemiološka situacija bude stabilna kao dosad.

Aleksandar Stojanović, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, podsjetio je na sve negativne nalaze ispitanih briseva u zadnjih desetak dana i istaknuo da je u Općoj bolnici Pula na liječenju od Covida-19 ostala samo jedna osoba.

Od početka epidemije uzeto je na analizu 1.567 briseva, a trenutno je u samoizolaciji 1.284 osoba.

-Imamo stabilnu situaciju i dalje. Većina briseva dolazi iz bolnice, a ostali se uzimaju drive in metodom na zahtjev liječnika opće medicine. Od idućeg tjedna otvara se zdravstveni sustav, u tijeku su pripreme protokola za zdravstvene ustanove, o čemu ćemo izvijestiti u subotu, najavio je dr. Stojanović.

Dino Kozlevac, načelnik Stožera, rekao je da pomno prate što se u prostoru događa nakon relaksacije mjera 27. travnja, te da ulazimo u normalan tijek rada i života.

Istaknuo je da su građani u pravilu disciplinirani, pridržavaju se tehničkih i organizacijskim mjera u objektima koji rade, te da nema većih anomalija kod praćenja mjera. Odnosno, nije bilo većih okupljanja građana, negdje treba još popraviti, ali generalno stanje je zadovoljavajuće

-Danas smo podijelili značajan broj zaštitne opreme koje smo dobili od Nacionalnog stožera ustanovama koje brinu o starijima i onima s posebnim potrebama. Pripremamo upute za objekte koji bi s radom trebali početi 4. svibnja, a s epidemiolozima pripremamo upute za otvaranje jaslica, vrtića i škola 11. svibnja, naglasio je Kozlevac. Naglasio da će se svih mjera socijalne distance trebati pridržavati i svi oni koji od 2. svibnja budu išli u crkve na misu.

-Za sada bi se 11. svibnja e-propusnice trebale ukinuti, naravno ako epidemiološko stanje bude nepromijenjeno i stabilno kao i dosad, najavio je Kozlevac.

Ponovio je upozorenje građanima da budu disciplinirani za prvomajske praznike, te da stariji od 65 godina idu u trgovine od 7 do 10 sati, a ostali nakon toga, budući da se radi do 20 sati.

Stojanović je ponovio da u zatvorenim objektima svi trebaju nositi maske na licu, dezinficirati ruke i kraće se zadržavati zbog većeg rizika prijenosa virusa.

Ako građani primijete da se većina toga ne pridržava, neka to prijavi stožeru koji će ići u kontrolu.

opća bolnica pula mornarička covid odjel

Pijan prijetio smrću medicinskim sestrama u pulskoj bolnici

PUNKT nominiran za projekt “Inovativno zapošljavanje osoba s invaliditetom”