in

Istarski Stožer o problemima s E-PROPUSNICAMA i Uskrsu – Dino Kozlevac: “Nemojte dolaziti svojim obiteljima u Hrvatsku”

Foto Radio Centar Poreč

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović na presici istarskog Stožera za civilnu zaštitu izrazio je zadovoljstvo linearnom rastu oboljelih. Odnosno, jučer su bile 2 osobe pozitivne od ukupno uzetih 63 uzorka, a danas su od jučer uzetih 28 uzoraka svi negativni.

-To je treći dan u ovom tjednu da imamo sve negativne rezultate. Još jedna dobra vijest – došli su negativni nalazi za još 3 osobe koje su u bolnici, pa imamo još tri izliječene, tj. ukupno 7 ozdravljenih. Ne trebamo sada razmišljati o smanjenju ili ukidanju mjera, moramo ih se i dalje pridržavati. Sad je trenutak da nastavimo sa svim dobrim što smo radili i što radimo. I dalje idemo na uzimanje briseva kod poznatih kontakata. Pred nama je još dugačak put, dosta toga imamo još za napraviti, naglasio je Stojanović koji se pritom zahvalio svima na ovim zajedničkim rezultatima, i građanima i svima koji sudjeluju u sustavu civilne zaštite.

Prosječna dob oboljelih i dalje je 51 godina. Među oboljelima prevladava radno aktivno stanovništvo od 30 do 60 godina, odnosno najviše ih ima između 50 i 59 godina.

Zbog poznatih događaja i dalje najveći broj oboljelih je iz Umaga, Brtonigle i Novigrada.

-Nalazimo se već duži period u horizontalnoj liniji, znači idemo u dobrom pravcu. Suzbili smo rast oboljelih, praktički imamo ravnu liniju. Taj plato epidemije trebamo održati, uz povećanje broja izliječenih, naglasio je Stojanović.

Dao je usporedbe Istarske županije kao regije na broj oboljelih na sto tisuća stanovnika. Dakle, Istra ima 35,6 oboljelih na sto tisuća stanovnika, Slovenija ih ima 40,7, a Italija nažalost čak 182. Još gore, sama regija Lombardija ima čak 446 oboljela na sto tisuća stanovnika.

-Značajno povećanje oboljelih imali smo zbog poznatih događaja na području Umaga i Brtonigle i zbog pojačane kontrole kontakta upravo na tom području, te zbog osoba koje su se vratile avionom iz Turske, kazao je ravnatelj ZZJZIŽ.

Dao je preporuke epidemiologa s terena, odnosno naše se stanovništvo ne druži na javnim prostorima gdje se održava socijalna distanca, ali ima naznaka da se ljudi u većem broju okupljaju po kućama, što postaje izvor zaraze. „Imat ćemo sve veći broj kontakata iz kojih će proizaći novi kontakti. Treba ostati u najužem krugu u tim kućama“, rekao je Stojanović.

Ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić rekla je da su svi pacijenti svi klinički stabilno, Jedna osoba upućena je jučer u respiracijski centar, radi se o muškarcu između 45 i 50 godina, koji je danas dobro. To je treća osoba iz Istre u riječkom respiracijskom centru, s time da su druge dvije već skinute s respiratora.

-Izvrsna vijest je da su sve mjere intenziteta liječenja poduzete pravovremeno. Pacijenti u bolnici, iako bez simptoma, imaju puno strpljenja, što je isto mjera da zadržimo ovo linearno povećanje broja oboljelih. Nemamo oboljelih u zdravstvenom sustavu. Imamo još 2 osobe u samoizolaciji, koje nemaju simptome bolesti, kazala je Hrstić.

Šef Stožera Dino Kozlevac istaknuo je zadovoljstvo sa stanjem i brojkama, no uz oprez i bez primisli o slavlju.

-Budući da dolazi Uskrs pozvao bih hrvatske državljane koji su u Europi da ne planiraju povratak kući, jer u ovoj situaciji u kojoj su pogođeni Hrvatska i cijeli svijet bilo bi dobro da odgode, jer će u protivnom vrijeme provesti u karanteni ili samoizolaciji, rekao je Kozlevac.

Na hrvatske državljane koji bi za vikend trebali avionima doći iz Italije, Španjolske i Francuske, rekao je da očekuju njihovo spisak kako bi se pripremili za prihvati.

-Studenti i drugi koji se prije nisu mogli vratiti kući mogu se sigurno vratiti, ali mort će u samoizolaciji ili karantenu, naglasio je Kozlevac.

-Imamo problem s propusnicama. Danas i jučer nema tko se time nije bavio i nema tko ne izražava nezadovoljstvo. To nije do nas, nego do državnog stožera. To je ozbiljan problem, ne nazire mu se kraj. Umjesto da se bavimo suzbijanjem bolesti, bavimo se birokracijom, naglasio je Kozlevac i dodao da se nada da će se prolongirati rok do kada se mogu izdati e-propusnice.

-Vrlo je malo onih koji su uspjeli u Istri doći do te propusnice.  Danas ćemo donijeti odluku o tome, zaključio je Kozlevac.

Mjere Ministarstva turizma: Moratorij na raskid ugovora, mogućnost zaduživanja turističkih zajednica…

POREČ: Bankomat u Lakopu “dignut” u zrak eksplozivnom plinskom smjesom