in

ISTARSKI STOŽER očekuje novi val zaraženih – Dino Kozlevac: „Za vikend će doći tisuće stranaca u Istru, čuvajte sami sebe, jer nema drugih mjera kontrole“

Istarski stožer - Foto Radio Centar Poreč

„Funkcionirat ćemo u otvorenom sustavu i naprezati naš zdravstveni sustav. Duboko se nadam da neće biti eskalacije s brojem zaraženih, ali ako ih i bude više, znat ćemo reagirati“, rekao je Dino Kozlevac.

Zbog nove faze popuštanja mjera i dvije nove pozitivne osobe na koronavirus u zadnja dva dana u srijedu, 13. svibnja, istarski Stožer civilne zaštite pozvao je na konferenciji za novinare građane da budu odgovorni i paze na sebe. Naime, zbog otvaranja granica i ukidanja mjere samoizolacije očekuje se veći dolazak stranaca, a time i porast broja novozaraženih, budući da je zadnjim ispitivanjem utvrđeno da se virus ne prenosi lokalno. Već ovog vikenda doći će na tisuće stranaca koji imaju boravište u Istarskoj županiji i(li) su vlasnici nekretnina, a koji neće morati biti u samoizolaciji 14 dana nego će se slobodno kretati.

-Desilo se otpuštanje mjera bitno brže nego što je istarski stožer planirao. Nakon dva mjeseca rigoroznih mjera ljudi su sve to dočekali s odobravanjem i opustili su se. No, dva nova slučaja zaraženih koji su stigli avionom iz Frankfurta vratilo nas je u stvarnost, rekao je na presici načelnik Stožera Dino Kozlevac.

Dva novozaražena su muž Španjolac i žena, hrvatska državljanka, koji su se vratili avionom iz Španjolske preko Frankfurta. Žive u Rovinju i imaju malo dijete. Na svu sreću 2. svibnja mjere samoizolacije bile su na snazi, pa su iz zračne luke išli doma u samoizolaciju.

-Tek smo 8. svibnja dobili informaciju da je na tom letu bili zaraženih, odnosno da su 2. i 3. svibnja stigla dva aviona iz Frankfurta na kojima je bilo ukupno 10 osoba iz Istarske županije. Epidemiološka služba je svih kontaktirala i nalaze se u samoizolaciji. Španjolac iz Rovinja dobio je simptome i javio se. Bio je odgovoran, a testiranje je pokazalo da je pozitivna i supruga. Tu ne očekujemo nekih posebnih problema, a vidjet ćemo što će biti s ostalima koji su bili na tim letovima, naglasio je Kozlevac.

Dodao je da su ti avioni u Zagreb stigli jučer, nitko ne bi dobio mjeru samoizolacije.

-Sada tko uđe u Hrvatsku dobije preporuke HZJZ-a i na njima je da budu odgovorni i da se toga pridržavaju. Do 11 sati danas preko graničnih prijelaza nijedan stranac nije ušao kao turist. No, ima pravo u Istarsku županiju doći više od 11.000 stranaca koji ovdje imaju boravište ili svoju nekretninu, plovilo, kamp kućicu, parcelu… Mogu doći na poziv istarskog gospodarskog subjekta na poslovni sastanak ili odraditi neki posao. Također, mogu doći na pogreb, što sve moraju dokazati na granici. Turisti na odmor za sada još ne mogu doći, ali i to će se brzo promijeniti, naglasio je Kozlevac, dodavši da će se idućih dana relaksirati do kraja sve mjere koje su još na snazi.

Već ovaj vikend očekujemo na tisuće stranaca koji će ući u Hrvatsku i Istru po raznoj osnovi i nećemo imati mehanizme kontrole. Računamo na njihovu odgovornost. Stoga je važno da se naši građani drže mjera distance distance, da nose maskice i ne prilaze nepoznatima, jer opasnost nije još prošla.

Brzo smo se kao stožer resetirali – nadam se da ćemo uspjeti držati sve pod kontrolom, ali nastavljamo suživot s virusom, kazao je Kozlevac, naglašavajući da će se idućih dana otvoriti i turistički sektor, za što će Europska unija danas donijeti određene preporuke.

-Građane pozivam da svi zajedno poštujemo sve mjere jer se jedino tako možemo čuvati i to je jedina garancija da situaciju držimo i dalje povoljnom kao što je sada, rezimirao je Kozlevac.

Ako dođe do eskalacije, zaključio je šef Stožera, neće se libiti donijeti odgovarajuće mjere budu li procijenili da može doći do štete za zdravlje građane Istarske županije.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović rekao je da od početka epidemije Istarska županija ima ukupno 89 Covid pozitivnih. Trenutno su dvije osobe u pulskoj bolnici.

Obrađeno je dosad ukupno 2.373 brisa, a od toga 1.475 analizirano je u istarskom Zavodu za javno zdravstvo.

-Sada je u samoizolaciji 29 osoba, što je puno manje nego prije jer su po novim pravilima brisane osobe koje su dobile tu mjeru prelaskom granice. Ostali oni koji su tu mjeru dobili po epidemiološkim indikacijama. I dalje među oboljelima prevladaju muškarci s 58 posto, prosječna dob oboljelih je 50 godina, a najviše obolijevaju oni od 50 do 59 godina, pa slijede dobne skupine između 60 i 69, te od 30 do 59 godina.

Ovaj vikend situacija se značajno promijenila zbog otvaranja gotovo svih djelatnosti. Odgovorno ponašanje građana i poštivanje mjera distance i higijene sada su jedine mjere sprječavanja prijenosa infekcije, rekao je Stojanović.

Najavio je da su ophodnje Stožera i Zavoda za javno zdravstvo od ponedjeljka na terenu. Krenuli su u obilazak škola i vrtića, a od idućeg tjedna obilazit će ustanove u sustavu socijalne skrbi kako bi procijenili moguće rizike, budući da mogu primati posjete i da se hrana donosi u ustanove.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, kazala je da smo opet na početku.

-U međuvremenu smo se oslobodili ležećih pacijenata, a sada krećemo s dva nova pozitivna. Radit ćemo kao i u prethodnom valu. No, promjena u odnosu na prije što je zdravstveni sustav sada otvoren za sav poliklinički rad. Otprije su u bolnici ostale osobe iz domova za starije i nemoćne koje su u programu hemodijalize. Njihova hospitalizacija je prolongirana, naglasila je Hrstić.

Bivše odjele, kako su ih nazvali, Covid1 i Covid2 su konzervirali u zgradi gdje je bila ginekologija, a sada će ondje krenuti rekonstrukcija i to od 1. lipnja.

-Na tu zgradu više ne možemo računati. Na odjelu infektologije imamo 40 mjesta za buduće zaražene od Covida. Plan je da se cijela mornarička bolnica useli u novi objekt koji je dobio uporabnu dozvolu do 1. lipnja.

-Kad mornaričku ispraznimo – plan je zarazni odjel preseliti tamo, gdje će ostati trajno, spreman za buduća eventualna slična događanja. Do 1. lipnja imat ćemo intenzivne radove – nastavak brige o oboljelima, opet nam slijedi rizični period za ulazak virusa u bolnicu. Selit ćemo zaražene u mornaričku bolnicu a odjele iz mornaričke u novu zgradu. Imamo i plan B ako sve ovo ne uspijemo, ali o tome drugi put, kazala je Hrstić.

Potres na Kvarneru osjetio se i u Istri

VRSAR: Otkriveno čak 18 divljih deponija – Uskoro kazne za šporkulje