in

Istarski Stožer: U Istri 72 oboljela, rast bilježe Umag i Poreč, novooboljeli i po manjim mjestima

Foto Radio Centar Poreč

U Istri trenutno su 72 osobe zaražene koronavirusom. Jučer navečer potvrđena su tri nova slučaje zaraze, a radi se o 2 osobe iz Umaga i jednoj iz Ližnjana. Za Umag se odnosi na već poznate kontakte s tog područja, a osoba iz Ližnjana povezana je sa zarazom na avionu iz Turske, rekao je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo istarske županije Aleksandar Stojanović. Vezano uz taj zrakoplov u Istri je devet osoba zaraženo.

Od jučer su obrađena ukupno 44 uzorka i ova navedena tri su pozitivna. Danas iz pulske bolnice otići će još dvije osobe koje su ozdravile, rekao je Stojanović, uz jednu osobu koja je ozdravila jučer. 

U nedjelju tijekom večeri uzeto je još 6 uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus, te su dostavljeni u Kliniku za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Teritorijalno gledano, Labin je imao 2 pacijenta, Umag najviše – 20, slijedi Brtonigla 12, Poreč 7, Pula 8, Rovinj 1, Vodnjan 3, Novigrad 4, Višnjan 2, Kanfanar 2, Buje 2, Motovun 2, Ližnjan 4, Savičenta 1, Raša 1 i Fažana 1.

Prosjek godina obljelih i dalje je 51 godina, a gledajući spol gotovo dvije trećine oboljelih su muškarci, odnosno njih 44.

Što se tiče kritične skupine, onih od 60 do 69 godina ima 14 posto, a 15 posti ih je starijih od 70 godina.

-Preporuka za osobe u samoizolaciji jest da ne izlaze i da se pridržavaju mjera za odnos s ukućanima kako bi se spriječio preijenos bolest. Kronični bolesnici i s imunološkim poremećajima molimo da se čuvaju i pridržavaju svih mjera, rekao je Stojanović.

Irena Hrstić, ravnateljica pulske bolnice, kazala je da je od svih pacijenata oboljelih od koronavirusa kliničko stanje relativno stabilno.

-Imamo 1 osobu koja je teže bolesna i nije za stavljanje na respirator ali možda će biti. To je žena srednje dobi. Od ostalih pacijenata polovica je srednje izraženih simptoma a drugi su gotovo bez simptoma. Ukupno dosad imamo 3 ozdravljene osobe – to znači da nemaju simptome i da su imale dva negativna brisa uzastopno u roku od 48 sati, što nas jako veseli, naglasila je ravnateljica.

Dvoje liječnika izlazi danas iz samoizolacije, a dvoje su ušli, a radi se o radiološkom i laboratorijskom inženjeru jer su bili u kontaktu s potencijalno oboljelom osobom.

Načelnik Stožera Dino Kozlevac zahvalio se svima u Istri što poštuju donesene mjere koje su uzdrmale normalan život.

-Stanje ovog vikenda je bilo dobro. Sve su pratili županijski, te gradski i općinski stožeri, odnosno svi koji su za to zaduženi u ovoj operaciji. Sve veći je broj discipliniranih – pravnih osoba, trgovina i građana. Jučer je bilo lijepo vrijeme, bilo je nešto više ljudi vani, ali socijalna distanca bila prisutna.

Normalno je da se svaka pozicija ne može sto posto pokriti, ali ako ovako disciplinirano nastavimo, to će nam omogućiti da izađemo što prije iz ove krize, jer sada idemo prema vrhuncu, naglasio je Kozlevac.

Pozvao svih koji sada smiju raditi da se i dalje pridržavaju naloženih mjera – svaki dan mjere se moraju poštovati.

-Sada operacionaliziramo Plan B koji će biti spreman, pa nas tako ništa neće iznenaditi u slučaju eskalacije broja zaraženih. Do kraja tjedna reći ćemo koliki broj pacijenata smo spremni prihvatiti, kazao je šet Stožera.

Jučer je stigao avion iz Kine sa zaštitnom opremom. Dio toga stići će danas i u istarske zdravstvene ustanove. Dva kamiona su na putu za Zagreb i vraćaju se s tom opremom već danas, naglasio je Kozlevac.

U Poreču i Červaru ukradeni motocikli

DIO NA PUTU I U ISTRU: Iz Šangaja stiglo 12,5 tona zaštitne opreme za zdravstvene djelatnike