in

Istra: U noć sa subote na nedjelju akcija nadzora alkoholiziranosti vozača

Ilustracija - Foto Policijska uprava istarska

Policija poziva vozače da se pridržavaju prometnih propisa, posebice vezano za konzumiranje alkohola, kako bi se smanjio broj prometnih nesreća i stradavanja sudionika u prometu  

Kako bi se povećala sigurnost u cestovnom prometu, Postaja prometne policije Pula će u noći sa subote na nedjelju od 22 do 06 sati provoditi preventivno-represivnu prometnu akciju ”Nadzor alkoholiziranosti vozača”.

Na području Postaje prometne policije Pula tijekom prvih deset mjeseci 2023. godine, zabilježena je 61 prometna nesreća koju su počinili vozači pod utjecajem alkohola, što je za 8% manje od usporednog razdoblja 2022. godine, odnosno 12,2 % udjela u ukupnom broju prometnih nesreća.

U prometnim nesrećama počinjenim pod utjecajem alkohola tijekom deset mjeseci 2023. stradalo je ukupno 25 osoba, od kojih su dvije osobe smrtno stradale, pet osoba zadobilo je teške, a 18 osoba lake tjelesne ozlijede. U deset mjeseci ove godine policijski službenici Postaje prometne policije Pula-Pola utvrdili su ukupno 11952 prometna prekršaja, od čega 631 prekršaj vožnje pod utjecajem alkohola.

Pozivamo vozače da, radi osobne sigurnosti i sigurnosti svih sudionika u prometu, ne upravljaju vozilom ako su konzumirali alkohol. Naime, posljedice vožnje pod utjecajem alkohola ( jedan od „četiri ubojice“ u prometu) su teške prometne nesreće.

Kako bi se izbjegle posljedice za život i zdravlje, sudionici u prometu dužni voditi računa o sigurnosti, razvijati solidarnost i štititi zdravlje i život drugih osoba.

Ujedno ističemo kako je upravljanje vozilom pod utjecajem alkohola težak je prekršaj, a novčane kazne rastu ovisno o izmjerenoj količini alkohola u krvi pa su kazne u rasponu od 90 do 2650 eura, a za razinu alkohola iznad 1.5 promila propisana je i kazna zatvora u trajanju do 60 dana.

Foto Ženski kuglački klub Istra Poreč

Liga prvaka u Poreču: Kuglačice Istre dočekuju Slovenke

Foto Policijska uprava istarska

MUP-ova OBAVIJEST ZA POSJETITELJE utakmice NK Istra 1961 i HNK Hajduk Split