in

ISTRAMET: Izdana upozorenja zbog bure, snijega i ledene kiše

Foto: Park prirode Učka

Iako je dan započeo s vedrim i hladnim vremenom, tijekom poslijepodneva slijedi jače naoblačenja sa zapada, a ubrzo valja očekivati i oborine.

Za srijedu je DHMZ izdao brojna meteorološka upozorenja za Istru i okolicu. Najžešće crveno upozorenje na snazi je za Liku i Gorski kotar zbog snijega (do 25 cm) i mogućnosti ledene kiše, naročito u Lici.

Za Velebitski kanal izdano je crveno upozorenje zbog bure koja može dostizati udare i do 130 km/h. Za ostatak Istre i Kvarnera vrijedi narančasto upozorenje zbog bure koja može dostizati udare do 100 km/h u Istri te 110 km/h na riječkom području.

Blaže, žuto upozorenje izdano je uslijed mogućnosti obilne kiše, naime lokalno može pasti više od 35 mm kiše.

Pred nama je dakle prava zimska ciklona koja nam uzimajući u obzir zapadnu Hrvatsku donosi vrlo raznolike meteorološke (ne)prilike. U Gorskom kotaru i Lici padat će snijeg koji bi uslijed dotoka toplog zraka u višim slojevima atmosfere mjestimice mogao prelaziti u ledenu kišu, dok se na Jadranu očekuje kiša i bura.

Što se tiče mogućnosti snijega u nižem području, noćas i u srijedu prijepodne pahulje mogu zalepršati i u središnjoj Istri, no veća iznenađenja nisu izgledna. Tijekom srijede snježna granica bit će poprilično nisko i na riječkom području, ponegdje na samo 300 m.n.v.

Glavnina oborina koja stiže u noći na četvrtak ipak će u nižem području pasti kao kiša, dok će u gorskom području vladati prava snježna mećava. Na Učki pritom može pasti 30-ak cm snijega, a na Ćićariji prosječno 15-20 cm.

Dio Vrsara bez vode 2. prosinca

ISTRAMET: Na Učki, Ćićariji i Labinštini pada snijeg, zimski uvjeti u Gorskom kotaru