in

ISTRAMET: Polarni zrak za vikend stiže u Europu – kod nas najgore u noći na nedjelju

Peškera/Foto Tanja Kocijančić

Svibanj, posljednji mjesec klimatološkog proljeća odmah na svom početku pokazat će promjenjivo, a ponegdje i zimsko lice. Iako su kraće snježne epizode u gorju uobičajena pojava početkom svibnja, nadolazeći prodor hladnog zraka mogao bi širem području donijeti neuobičajeno niske temperature zraka.
Kao posljedica razvoja anticiklonalnog bloka na Atlantiku, za vikend će u središnju Europu doći do prodora hladnog zraka polarnog porijekla. Temperature zraka snizit će se i do 10 °C ispod uobičajenih vrijednosti za doba godine, a nakon prolaska ciklone čini se kako će izraženiji proljetni mraz pogoditi i nizinska područja.

Riječ je o zraku polarnog porijekla, što se dobro može uočiti na priloženoj animaciji kretanja temperature zraka na plohi od 500 hPa (5500 m.n.v.), ali i na ostalim priloženim meteorološkim kartama. Temperature zraka mogle bi se zadržati ispod prosjeka cijelu prvu polovicu mjeseca.

Nakon neuobičajene topline, snijeg će ponovno prekriti gotovo cijelu Skandinaviju, kao i dijelove središnje Europe, uključujući dijelove Danske, Njemačke, Poljske…Temperature zraka na 2 m visine i u nizinskom području lokalno će se sniziti na -5 °C, dok će se u Alpe vratiti zima.

Prema trenutnim prognostičkim modelima, promjena vremena našem području donijet će naglo zahladnjenje i lokalno obilnije oborine uz obilniji snijeg u gorju, a glavnina pogoršanja stiže u noći na nedjelju. Iza fronte i ciklone moguć je izraženiji mraz, no zbog vjetrovitog vremena i prisustva naoblake moguće da najgore scenarije po poljoprivrednike izbjegnemo.

NATJEČAJ U TIJEKU: Ministarstvo turizma osiguralo 25 milijuna kuna za uređenje plaža, centara za posjetitelje, pješačkih staza…

parenzana

ZBOG LOŠEG VREMENA: Otkazuju se Park Food Fest u NOVIGRADU i Rekreativna Parenzana u POREČU