in

Je li Poreč siguran grad?

Uvijek gužva ispred porečke policijske postaje - Foto Tanja Kocijančić

Načelnik policijske postaje Poreč, Davor Švenda, na protekloj je sjednici Gradskog vijeća Poreča iznio informacije o stanju sigurnosti na području grada za prošlu, 2021. godinu. Vijećnici su većinom pozitivno ocijenili sigurnost u gradu, a pri glasanju jedan je vijećnik bio suzdržan.

Iako je u samom početku napomenuo kako 2020. godina nije reprezentativna u smislu usporedbe, ista se morala napraviti, a iznesene brojke neugodno su iznenadile vijećnike.

U nastavku prenosimo samo dio brojki koje predstavljaju stanje prošlogodišnje sigurnosti, a napomenimo i kako su podaci objedinjeni s čitavog područja koje policijska postaja obuhvaća. Švenda ističe kako sam Grad Poreč ima preko 60% udjela kaznenih djela u odnosu na ostale općine.

U 2021. godini zabilježeno je tako povećanje od 21 kaznenog djela samo u Poreču, dok je na području koje obuhvaća cijela policijska postaja to povećanje od 51 kaznenog djela.

Najčešće se radi o općem kriminalitetu, odnosno krađi, teškoj krađi i ostalim djelima iz te domene. Na sreću, kazne poput ubojstava nisu zabilježene. Točnije, izdvaja Švenda, jedna postoji ali se ne radi o smrtno stradaloj osobi već zadobivenim težim tjelesnim ozljedama.

Porast je primijećen kod kaznenih djela protiv opće sigurnosti, a 2020. godinu premašio je i broj kaznenih djela koja se odnose na štete djece i obitelji. Pritom dodajmo novi vid kaznenih djela, onih kibernetičkih, kojih je bilo čak 17 u odnosu na 5 u pretprošloj godini.

Brzina uzrok većine nesreća

Što se tiče sigurnosti prometa, zabilježene su dvije prometne nesreće sa smrtno stradalim osobama, dok je broj prometnih nesreća općenito u odnosu na 2020. godinu veći za čak 51 prometnu. Najvećim je djelom nesrećama kumovala brzina.

Po tom pitanju, navodi Švenda, policija provodi mnogobrojne preventivne akcije, kao i prometne akcije tijekom kojih se kontrolira od alkoholiziranosti i opojnih droga, preko brzine kretanja, korištenja sigurnosnih pojaseva i uporabe mobitela, do poštivanja obaveza vozača prema pješacima i korištenja mjesta za parkiranje rezervirano za osobe s invaliditetom.

Unatoč povećanju kaznenih djela, Švenda zaključuje kako je stanje sigurnosti zadovoljavajuće, no s navedenim se nipošto nije složio nezavisni vijećnik Dalibor Jukopila koji navodi kako „sigurnost ne može dobiti prolaznu ocjenu“.

Ono što je vijećnika Jukopilu najviše zabrinulo jest postotak neriješenih kaznenih djela koji je, za razliku od 2020., u 2021. godini puno veći. Naime, on prenosi podatak kako je tek svako 4. kazneno djelo riješeno, a kako je 2020. to bilo svako drugo. Kao primjer, izdvojio je dva razriješena slučajeva teške krađe od 68 prijavljenih u 2021. godini, u usporedbi s 12 razriješenih od sto prijavljenih 2020. godine, te je tražio objašnjenje takvih rezultata.

„Sva teža kaznena djela koja nisu otkrivena ovdje, ne znači da Ministarstvo unutarnjih poslova i dalje ne poduzima niz mjera kako bi se razriješila. Neka se ne mogu riješiti u mjesec dana. No, ona nisu zaboravljena“, odgovorio mu je načelnik porečke policije te dodao kako se njihova postaja nalazi u neugodnoj poziciji po pitanju kaznenih djela krađe jer gradom prođe velik broj turista, od kojih ima i mnogo onih koji dolaze upravo s namjerom počinjenja kaznenih djela.

Porečku policijsku postaju treba kadrovski pojačati – barem ljeti

Vijećnik Aleksandar Kovač (SDP) na to se nadovezao i predložio kako bi Ministarstvo trebalo porečku policijsku postaju pojačati kadrovski barem u ljetnim mjesecima. S istim se složio i vijećnik Eugen Stanissa (IDS), no, osim zbog navedenog razloga, to predlaže i zbog velikih gužvi koje se stvaraju pred policijom.

„Znali smo kako će u 2022. godini biti porast potrebe zapošljavanja stranih državljana, a kolegice iz policijske postaje Poreč rade poslijepodne, prekovremeno i vikendima. U Poreču su i dvije najveće turističke tvrtke pored kojih svi ostali ne bi nikada došli na red. Stoga, dio predmeta rješavaju policijske postaje Pazin, Buzet i Buje. Također, zaposleni su studenti, a dolaze nam i djelatnici drugih policijskih postaja na ispomoć“, objasnio je situaciju načelnik Švenda.

U ljetnim mjesecima pak, odgovara, porečka policijska postaja može dovesti u grad stranog policijskog službenika kao što su to učinili i prošle godine.

Svoje je zapažanje iznijela i nezavisna vijećnica Liljana Sinanović koja se dotaknula povećanja kaznenih djela nasilja u obitelji. Napomenimo, izneseno je kako je tijekom 2021. godine prijavljeno 18 prekršaja po navedenom pitanju. Ipak, govori Sinanović, „oni izvrgnuti tome prvo se obraćaju policiji i za sada su povratne informacije, barem one koje ja imam, vrlo dobre“.

Porast kaznenih djela nasilja u obitelji

Načelnik Švenda podsjeća kako je prije dvije godine formiran stručni tim za prevenciju upravo tih kaznenih djela, a čiji su članovi ravnatelji osnovnih i srednjih škola, predstavnici centra za socijalnu skrb, Doma zdravlja, hitne medicinske službe i policije. Sastaju se jednom mjesečno kako bi iznijeli sve uočene probleme prije negoli dođe službena prijava policiji. Upravo se zbog te suradnje Švenda nada kako će brojke ubuduće biti manje.

Uzevši sve u obzir, vijećnici su većinom pozitivno ocijenili sigurnost u gradu, dok je pri glasanju suzdržan bio vijećnik Jukopila.

Plakat inicijative za očuvanje Jadranskog mora - Foto TZ Novigrad

ZA SPAS JADRANA: Enrico Penini u subotu kreće iz Novigrada do talijanske obale veslajući

Umjetnička škola Poreč otvorila upise u novu pedagošku godinu