in ,

KAMPOVI izvukli sezonu – TAR očekuje ukupno 750.000 noćenja

Foto TZ Tar

Od početka godine do zadnjeg dana kolovoza Turistička zajednica općine Tar-Vabriga ostvarila je ukupno 720.000 noćenja, što je 41 posto u odnosu na prošlu godinu. Do kraja godine očekuje se ukupno 750.000 noćenja, kaže direktor TZ-a Denis Žužić, dodavši da se trenutno na njihovu području nalazi oko 5.100 gostiju, što je 31 posto u odnosu na isto razdoblje lani.

Dosad, gledajući sve mjesece, Nijemci su bili najbrojniji s udjelom od 40 posto (lani 32 posto), pa slijede Slovenci s 13, Austrijanci s 8, te Talijani, Nizozemci, Poljaci i Česi koji su ostvarili između 5 i 6 posto od ukupno broja noćenja.

S obzirom da se većina gostiju na području ovog TZ-a nalaze u kampovima, svake su godine Nizozemci vjerni gosti-kampisti. Lani su ostvarili 12 posto u ukupnom udjelu noćenja, a ove godine tek 5 posto.

Trenutno također ima najviše Nijemaca, a točan broj gostiju teško je odrediti, s obzirom da se vikendaši prijave u lipnju i takav broj ostaje do 30. rujna, tumači Žužić. Njih ima oko 500 ukupno. No, takav problem u zbrajanju gostiju ima cijela Hrvatska, dodaje direktor TZ-a.

Broj se naravno smanjio nakon mjera Italije, Slovenije i Austrije, no kako sada ima najviše Nijemaca, očekuje se da će i oni brzo otići, jer će u pojedinim regijama uskoro početi nastava u školama.

Trenutno su otvoreni na Lanterni kampovi Solaris i Lanterna, zatim butik kamp Santa MArina, te privatni smještaj. Hotel Tamaris i apartmansko naselje Lanterna otvorili su 9. srpnja i zatvorili vrata 30. kolovoza.

u Taru očekuju da će godinu završiti s 36 posto u odnosu na lani. Gledajući ukupni broj noćenja kampovi su ostvarili 46 posto u odnosu na lani, hoteli i apartmani su na 21 posto, privatni smještaj 57 a vikendaši na 78 posto. U privatnom smještaju, dakle, ostvareno je ukupno 50.000 noćenja, kampovima 524.000 a u hotelima 86.000 noćenja.

-Ova je godina započela s lock downom i nismo znali što će biti. Zadovoljni smo bili u srpnju i nadali se da će nastavak sezone biti i boli. No, zbog raznih poznatih okolnosti, a ponajviše zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj uslijed čega su nam glavne emitivne države zatvorile vrata, nismo ostvarili očekivano. Ipak, moramo biti zadovoljni ovako kako je, te se pripremiti što je najbolje moguće za iduću 201. godinu, zaključio je Žužić.

NOVIGRAD: Počeo vrtić - donosimo upute za roditelje

NOVIGRAD: Počeo vrtić – donosimo upute za roditelje

COVID-19: U Istri 5 novooboljelih - sada ih je ukupno 16

ISTRA ima 4 nova zaražena u Puli i Poreču – među njima i Austrijanac