in

KAŠTELIR: Bazna stanica i dalje u poslovnoj zoni – Općina postavila uređaj za MJERENJE ELEKTROMAGNETSKIH VALOVA

Foto Tanja Kocijančić

Čim je prije tri mjeseca preko noći niknula na krovu jednog objekta u Poslovnoj zoni Labinci, bazna stanica T-Coma izazvala je nezadovoljstvo mještana Općine Kaštelir-Labinci koji su u strahu za svoje i zdravlje svoje djece, jer se nalazi preblizu obiteljskih kuća, škole i vrtića. Organizirana je i potpisana peticija kojom je skupljeno skoro 700 potpisa, napravili su mještani i prosvjed vješajući transparente, odnosno plahte s natpisima kojima se protive tom štetnom odašiljaču, ali pomaka nema.

Općina je stala uz bok svojih mještana pa je, kako doznajemo od načelnika Enija Jugovca, shodno zaključcima tematske sjednice vijeća do prije dva mjeseca na području općine dala postaviti poseban uređaj koji će  tijekom tri mjeseca mjeriti jačinu elektromagnetskih valova.

-Nakon što dobijemo konkretne podatke koliko je zračenje bazne stanice štetno, poduzet ćemo daljnje mjere, rekao je Jugovac.

Podsjetio je da su odmah, čim su ih prije tri mjeseca nezadovoljni žitelji alarmirali, pozvali građevinsku inspekciju da provjeri legalnost postavljene bazne stanice na krov poslovnog objekta, ali dosad nikad povratnu informaciju nisu dobili. K tome, općinska uprava nije uopće bila obaviještena da će se taj odašiljač postaviti. Očito je da je vlasnik poslovnog objekta, auto salona, direktno potpisao ugovor s T-Comom. On se tada nije htio odazvati našim pozivima, ali u međuvremenu je izvijestio javnost da je policiji prijavio oštećenja na svom objektu i na oko njega parkiranim automobilima. Naime, nepoznati počinitelji bacali su mu jaja.

Podsjetimo još jednom što su vijećnici odlučili početkom srpnja, kada je održana tematska sjednica na ovu temu koja je u Kašteliru i dalje – goruća.

Vijećnici su se tada složili da ta bazna stanica koja se nalazi preblizu naselja, škole i vrtića sigurno šteti zdravlju, te da se treba ukloniti iz poslovne zone i postaviti izvan naseljenog mjesta, na vlastitom antenskom stupu. Treba se postaviti u skladu s Prostornim planom Općine Kaštelir-Labinci u kojem je HAKOM točno odredio tri pozicije na kojima te bazne stanice mogu biti.

Nadalje, zaključci koji su doneseni na toj sjednici su:

Općina podržava grupu građana i 685 potpisa građana kojim se traži micanje bazne stanice. Takav se zaključak sada šalje Hrvatskom telekomu, koji je baznu stanicu postavio na privatnom objektu.

Općinsko vijeće predlaže ministarstvima zdravstva te zaštite okoliša, graditeljstva i prostornog uređenja da svatko u okviru svojih nadležnosti poduzme potrebne mjere, a s ciljem zaštite okoliša i zdravlja ljudi.

Odlučeno je da se peticija građana proslijedi Odboru za predstavke i pritužbe Hrvatskog sabora, zatim Hrvatskoj udruzi za zaštitu od elektromagnetskog zračenja, te svim istarskim saborskim zastupnicima.

Povratnih informacija zasad nema – od nikoga.

NOVIGRAD: Kiša otkazala SARDELAFEST

ZA POTREBE NOVOG VRTIĆA: Centar Tara dobio novu prometnicu i dva parkirališta