in

Kaštelir pročišćene vode koristi za zalijevanje poljoprivrednih nasada

Foto Općina Kaštelir-Labinci

U Istri je već neko vrijeme na snazi restrikcija vode prvog stupnja, pa se stoga traže posvuda alternativna rješenja. Mještani Općine Kaštelir-Labinci u ovoj situaciji imaju prednost što na njihovom području postoji uređaj za pročišćavanje otpadne vode s kojeg se može koristiti pročišćena voda, među ostalim, i za zalijevanje trajnih nasada.

Foto Općina Kaštelir-Labinci uređaj za pročišćavanje
Foto Općina Kaštelir-Labinci – Uređaj za pročišćavanje

Općina Kaštelir-Labinci tako je još je jednom dokazala da ima kvalitetno rješenje za održivo gospodarenje vodom, odnosno, vrlo bitan segment za očuvanje okoliša te ublažavanje posljedica klimatskih promjena. Otpadne vode se također mogu ponovno upotrijebiti u komunalne svrhe za održavanje, poput zalijevanja javnih zelenih površina, pranja ulica ili protupožarnu zaštitu. 

– Vrlo smo ozbiljno shvatili prvi stupanj restrikcije vode u Istri i ulažemo velike napore kako bismo maksimalno doprinijeli štednji najvažnijeg resursa u čovječanstvu. Osim što svi štedimo na osobnoj razini, i kao lokalna zajednica smo došli do odličnog rješenja kroz koje koristimo pročišćene vode te na taj način našu poljoprivredu spašavamo od negativnih posljedica suše. Uvijek naglašavamo da se naše funkcioniranje treba temeljiti na održivom razvoju, a ovo je pravi primjer kako to provoditi u praksi, rekao je Đulijano Petrović, načelnik Općine Kaštelir-Labinci.

Foto Općina Kaštelir-Labinci
Foto Općina Kaštelir-Labinci

Uređaj je projektiran i izgrađen u razdoblju od 2014. do 2016. godine u okviru Projekta zaštite od onečišćenja voda u priobalnom području. Građen je prema najnovijim tehnološkim  standardima, osobito u dijelu zbrinjavanja mulja koji nastaje taloženjem krutih čestica u otpadnim vodama. Vode su nakon pročišćavanja u ovom uređaju visoke kvalitete. Upravo je posljednja analiza otpadnih voda iz pročišćivača napravljena od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo potvrdila iznimno dobru kvalitetu pročišćene vode, čime je omogućeno njezino korištenje i za potrebe punjenja pojilišta za životinje. 

-Također, ponovna uporaba pročišćenih voda isključivo biološkim putem još je jedan način na koji spašavamo poljoprivredne nasade od suše, i upravo je to jedan od čimbenika, temeljen na održivom razvoju, zahvaljujući kojem je Općina Kaštelir-Labinci ušla u mrežu najboljih svjetskih sela prema UNWTO-u, zaključuje se u priopćenju.

Ilustracija - Foto Policijska uprava zadarska

OPET! Nijemac ostavio dijete samo u autu

U Vrsaru u četvrtak Miro Ungar i Oridano Gypsy Jazz Band