in

Konzul kod šefa policije: Istra je sigurna za australske turiste

Australski konzul s Alenom Klabotom - Foto Policijska uprava istarska

Istra je sigurna regija za boravak australskih turista, a policijska uprava nastavit će uspješnu suradnju s Veleposlanstvom Australije

U cilju nastavka uspješne suradnje danas su Policijsku upravu istarsku posjetili zamjenik šefa misije i konzul Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Phil Shakespear i konzularna djelatnica Renata Buljubašić. 

Načelnik policijska uprave upoznao je predstavnike Veleposlanstva Australije s podacima koji se odnose na australske državljane u pogledu privremenog i stalnog boravka te turističkih dolazaka, pri čemu je istaknuo kako u protekloj godini nisu zabilježeni događaji u kojima su australski državljani sudjelovali kao žrtve ili počinitelji kaznenih djela.

”Prošle je godine u Istri boravilo preko 5.000 turista i nitko od njih nije bio oštećen kaznenim djelom niti nekim drugim težim oblikom protupravnog ponašanja. Drago nam je da sve više turista iz Australije prepoznaju Istru, ali i čitavu Hrvatsku kao sigurno mjesto za odmor te sam uvjeren da će suradnja između Policijske uprave istarske i Veleposlanstva Australije i nadalje biti uspješna”, naveo je načelnik Alen Klabot. 

Na radnom sastanku riječi je bilo i o originalnom projektu hrvatske policije ”Sigurna turistička destinacija”, koji se provodi od 2006. godine. Do sada je u projektu sudjelovalo više od 20 zemalja i policijskih organizacija s oko tisuću stranih policijskih službenika. U projektu ne sudjeluju samo europske zemlje, već su se posljednjih godina priključile i Kina, Koreja, a prošle godine i Sjedinjene Američke Države. Ono što je specifično za ovaj projekt je da strani policajci, u svojim nacionalnim odorama, obavljaju zajedničke ophodnje s hrvatskim policajcima, prvenstveno kako bi olakšali komunikaciju sa stranim državljanima iz njihovih zemalja, ali i kako bi turistima iz svojih zemalja bili na pomoći za vrijeme boravka u Hrvatskoj. 

Hrvatski projekt pohvalio je i zamjenik šefa misije i konzul Veleposlanstva Australije u Republici Hrvatskoj Phil Shakespear koji je istaknuo kako je suradnja s hrvatskom policijom uvijek bila na viskoj razini te da djelatnici veleposlanstva na vrijeme dobiju sve informacije koje su im potrebne da bi mogli pomoći svojim državljanima. Rekordne 2019. godine Hrvatsku je posjetilo oko 240.000 australskih državljana, a nakon što su im ukinuta ograničenja zbog virusa Covid-19, očekivanja su da bi Hrvatsku ove godine moglo posjetiti još više turista iz Australije. Na raspolaganju će im biti djelatnici njihovog veleposlanstva u slučaju potrebe, a u tome će im svakako pomoći i dobra suradnja s policijom. 

Izvor Policijska uprava istarska

Novigrad - Foto Tanja Kocijančić gradska uprava gradska palača

NOVIGRAD: Objavljen natječaj za financiranje projekata udruga iz gradskog proračuna

pazin klizalište

Klizalište u Pazinu nastavlja s radom