in

„Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije“ – knjiga o pioniru porečkog turizma čija će velika promocija biti u lipnju

Loris Peršurić, Elio Velan (drugi s desna) te Ninijeva djeca Vesna i Boris Štifanić/Foto Tanja Kocijančić

Članovi obitelji Štifanić već su godinama razmišljali o pisanju životopisa
Antona Ninija Štifanića (1922.-1979.), pionira porečkog turizma koji je 20 godina sa svojim suradnicima vodio i gradio Porečku lagunu, poznatu porečku hotelijersku kuću. Na njeno čelo došao je 1957. godine, ali obavljao je i niz društveno-političkih funkcija u ono vrijeme. Za doprinos razvoju Poreča i turizma odlikovan je ordenima rada i zasluga za narod tadašnje Jugoslavije, a dobitnik je i porečke nagrade “30. april”. Njegovo ime nose šetnica i srednja turističko-ugostiteljska škola u Poreču te hrvatska godišnja nagrada za turističke djelatnike i ona za životno djelo u turizmu.

Iz tiska je ove godine izašla knjiga njemu u čast pod nazivom „Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije“, koju je napisao rovinjski novinar i publicist Elio Velan. Knjiga je prvi sustavni prikaz životnog puta istaknutog vizionara pod čijim je vodstvom stvorena Plava Laguna, a njegov je rad ugrađen u temelje današnje turističke zbilje Poreštine i hrvatskog turizma uopće.

Suradnik na projektu bio je sin Antona Štifanića, Boris, koji je danas zajedno sa sestrom Vesnom bio na prvom predstavljanju knjige pred novinarima u foajeu gradskog kazališta. Nakon što je Velan predstavio knjigu, obratio se i gradonačelnik Loris Peršurić rekavši da je Anton Nini Štifanić bio vizionar koji je stvorio temelje porečkog turizma.

-Knjiga je zanimljiva i pitka za čitanje. Knjiga je priča o njemu, vizionaru koji je stvarao temelje onoga što imamo danas. Njegove zasluge nisu samo u tome što je gradio hotele, nego je stvarao i važne kadrove koji su nastavili dalje raditi u turizmu. A u ono vrijeme informacije nisu bile tako dostupne kao što su danas, kada ima puno medija i društvenih mreža. Nažalost, nije uspio ostvariti sve ideje koje je imao. No, on je odigrao veliku ulogu u stvaranju Poreča kao turističke metropole, rekao je Peršurić i najavio veliku promociju knjige za širu javnost u Istarskoj sabornici u lipnju.

Kako je do knjige došlo ispričao je Velan, kazavši da je sredinom prošle godine sin Boris Štifanić uspostavio s njim kontakt. Knjiga je plod višemjesečnog rada na dokumentima iz obiteljske arhive i prikupljanja svjedočanstva Lagunaša koji su bili članovi kolektiva u vrijeme kad je Nini Stifanić vodio i gradio Plavu Lagunu.

-Na naslovnici dominira Ninijev lik iz razloga što ovo nije knjiga o povijesti
porečkog turizma već priča o čovjeku koji je snažno obilježio porečku
poslijeratnu povijest. Nepobitna je činjenica da se povijest porečkog turizma ne
može pisati bez Antona Ninija Štifanića. Podnaslov Prekinute vizije ima višeslojno značenje. S jedne strane nam govori da je izgradnja Plave Lagune slijedila jasan program koji je sproveden čvrsto i dosljedno i da je ta vizija odredila većim djelom i razvoj cjelokupnog istarskog turizma. Plodovi te vizije su tu, dio su porečke i istarske zbilje a od Ninijeve smrti prošlo je 41 godina. S druge strane podnaslov utvrđuje da je Štifanićev put politički prekinut u trenutku kada je Nini bio na vrhuncu radnog vijeka. Imao je 55 godina kada mu je politika uskratila podršku i natjerala da se povuče s kormila Plave Lagune. Knjiga se ne obračunava s prošlim vremenima, ne procesuira niti režim niti ideologiju, nego jednostavno utvrđuje, pojasnio je autor.

Da je Štifanić ostao na kormilu Plave Lagune dočekao bi epohalne promjene koje su se dogodile početkom devedesetih kao zreli menažder s navršenih 68 godina
života. No, njegov je put prekinut i bolest koja se pojavila godinu dana nakon napuštanja Plave Lagune privela je kraju njegov životni put.

-Grad u kojemu je Nini stvarao te hrvatske turističke institucije odužili su mu se na dostojan način: njegovo ime nose šetnica i srednja turističko-ugostiteljska škola u Poreču te hrvatska godišnja nagrada za turističke djelatnike i ona za životno djelo u turizmu, rekao je Velan i dodao:

„Ja sam Rovinjež, i čuo sam o Štifaniću kao student dok smo ljeti odlazili u International klub u Zelenu lagunu na noćne zabave. Nije mala stvar biti Štifanićev biograf, autor prvog autoriziranog (od strane obitelji) životopisa. Skromno ću reći da je to za mene velika čast. Na kraju sam novinarske karijere i pružila mi se prilika napisati nešto što osobno smatram jako vrijednim.“

Spomenimo još i to da knjiga košta 100 kuna bez PDV-a, te da ju je moguće nabaviti na telefon 098254453 ili e-mail info@boris-co.com.

Uz Elija Velana i Borisa Štifanića u ovom je projektu sudjelovao Vladimir Bugarin, koji je bio zadužen za oblikovanje, dok je tisak povjeren zagrebačkoj Denoni. Naklada je 1.000 primjeraka. Nakladnik je tvrtka Boris&Co.

Pijani biciklist teško ozlijeđen nakon sudara s automobilom

POREČ: U srijedu zaštita ukrasnog bilja na javnim površinama – Iz Usluge pozivaju na oprez!