in

BUJE: Danas, 21.6., otvorenje izložbe „Toranj žena“ iz londonskog projekta Port Art Women

21 / 06 / 2023 – 19h – Kula Sv. Martina Buje – Otvorenje izložbe TORANJ ŽENA / LA TORRE DELLE DONNE / THE TOWER OF WOMAN

Donosimo priopćenje Pučkog otvorenog učilišta Buje o ovom projektu:

Projekt Port Art Women nastao je u Londonu 2020. Pokrenule su ga dvije žene, Carlotta Fiocchi Sassoon i Ornella Urpis, kojima je na srcu bila umjetnost i položaj žena u svijetu. Doista, tržište umjetnosti u mnogim je krajevima svijeta umjetnicama i dalje nedostupno ili ograničeno. Port Art Women omogućuje upoznavanje umjetnosti i razvoja ženskog poduzetništva.

Iskustvo nam je pomoglo da shvatimo koliko je ženama teško promovirati svoj imidž, prebroditi sramežljivost i razviti menadžerske vještine za promidžbu na tržištu s ciljem definiranja identiteta i prave novčane vrijednosti umjetničkih djela.

Mnoge su žene nadarene ili su razvile profesionalne kompetencije za samopromociju, druge još uvijek iskustvo umjetnosti proživljavaju kao nešto intimno na razini darovitosti ili čak terapijskog izraza i rijetko im se imena pojavljuju u poznatim galerijama.

Inače, njihovoj isključenosti primarno pogoduju mehanizmi kontrole i upravljanja u struci ili na webu. Mislimo da naše iskustvo žena koje su društveno aktivne zajedno s umjetničkom i znanstveno istraživačkom predispozicijom može pomoći poboljšanju položaja žena raznih kultura te najzad dosegnuti razinu individualnog art worka i autonomno ući na tržište umjetnosti, s dobrom promidžbom i dobrim marketingom, kao i izlagati na važnim međunarodnim događanjima.

Ženski svijet još je nedovoljno poznati svemir. Muškarci su tisućljećima predstavljali žene i iskorištavali ih kao objekte inspiracije za svoje djelovanje, no ženski svemir je nepriznati prostor koji treba preporoditi u svim njegovim nijansama. Umjetnost danas nudi šansu za osobnu ostvarenost, a ako se dobro vodi, i za značajno ekonomsko vrednovanje.

Projekt je nastao u okviru udruga Port Art Women, talijanskih žena u Londonu, u suradnji s Pučkim otvorenim učilištem u Bujama, a pod pokroviteljstvom Grada Buja, s ciljem stvaranja međunarodne mreže umjetnica radi promicanja prijateljstva, znanja i razmjene stvaralačkih praksi izvan geografskih, povijesnih i političkih granica. Autorice zastupljene u projektu su: Akis (Ingrid Kuris), Lucija Agit, Ljiljana Barković, Isabel Carafi, Tiziana Elisabetta Chard, Sabina Čanić, Daniela Cucchio, Manuela De Stefani, Isabella Goio, Alena Gojak, Patrizia Grego, Roberta Grubelli, Kara, Lucia Labas, Nadja Moncheri, Matilde Mule’, Slavica Oplanić, Monika Petrović, Cinzia Platania, Georgette Yvette Ponte’, Chiara Reggiani, Carlotta F Sasson, Sanya Simeunović Bajec, Marija Stanojlović, Genni Vesprini e Roberta Elizabeth Thompson.

Djela pripadaju različitim poetikama i stilovima: od figurativne umjetnosti i hiperrealizma do geometrijske apstrakcije i enformela, od simbolizma do naivne umjetnosti i ilustracije. Zastupljeno je mnogo tehnika i oblika stvaralačke prakse: slikarstvo, crtež, grafika, skulptura. Velik je i raspon korištenih materijala: platno, papir, keramika, staklo, pa i tijelo izvođača.

Radovi predstavljaju višeslojne poruke, predlažući dimenzije vrijednosti i promišljanja koja pripadaju psihološkoj i arhetipskoj sferi suvremenog ženskog propitivanja.

I naposljetku, ovaj postav proširio se do međunarodnog jer u projektu sudjeluju talijanske, hrvatske, srpske, bosansko hercegovačke, francuske, angloameričke, talijansko-argentinske autorice, promičući umjetnost i kulturu s iskrenim zanimanjem u svim njezinim pojavnim oblicima,” navodi kustosica izložbe Lorella Limoncin Toth.

Bez vode u srijedu 21. lipnja dio Poreča

Foto Grad Poreč

POREČ: Položeni vijenci povodom Dana antifašističke borbe