in

BUJE: Otkriven obnovljen povijesni spomenik “Lav svetog Marka” na Trgu svetog Servula

Foto Grad Buje

Na Trgu svetog Servula u srcu starogradske jezgre Buja početkom ovog tjedna svečano je podignuta zastava na nedavno obnovljenom kamenom postamentu iz mletačkog doba, u prisustvu gradonačelnika Buja Fabrizija Vižintina i brojnih drugih uglednika. Restauracija, vrijedna 25 tisuća eura, rezultat je suradnje Regije Veneto, Ministarstva kulture i medija RH, Istarske županije i Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Foto Grad Buje
Foto Grad Buje

Tijekom ceremonije, predstavnici vlasti i kulture pohvalili su uspješan završetak projekta, ističući značaj očuvanja kulturne baštine. Predsjednik Regionalnog vijeća regije Veneto, Roberto Ciambetti, izrazio je zadovoljstvo dugogodišnjom suradnjom s Istrom i ponosno istaknuo kako “Lav svetog Marka”, simbol mira i slobode, povezuje obale Jadranskog mora već tisućljeće.

Ovaj obnovljeni spomenik, koji nije samo stup za zastavu nego i simbol lokalnog identiteta, poziva sve građane i posjetitelje da se dive u ljepoti i povijesti koju nudi Buje.

Zatim je u Zajednici Talijana Buje uslijedio povijesni osvrt kojeg je dala pročelnica istarskog konzervatorskog odjela Lorella Limoncin Toth, gdje su zainteresirani saznali više o samom procesu restauracije i bujskoj povijesti.

Ova značajna restauracija dodatno obogaćuje kulturni i povijesni pejzaž Istre, osiguravajući da Buje ostane mjesto gdje povijest susreće suvremenost.

Izvor i detaljnije: Glas Istre

kuglanje poreč štetić

Porečka kuglačica Nika Štetić osvojila medalju na Europskom prvenstvu

funtana panorama iz zraka

ODVODNJA POREČ poziva građane da se priključe na kanalizacijsku mrežu u naseljima Kosinožići, Barbići i Funtana