in

Danas počinje 11. POREČDOX – U 6 dana 10 filmova po izboru Đela Hadžiselimovića

PorečDox 2020.

Na 11. Porečdoxu jedna premijera, dvije izložbe, razgovori s autorima. U šest dana Festivala gledat ćemo 10 filmova

Pučko otvoreno učilište Poreč  u ponedjeljak,  8. studenoga, otvara  11. Porerčdox, međunarodni festival dokumentarnog filma  Festival traje do 13. studenoga 2021., a izbornik i moderator festivala je Đelo Hadžiselimović. Tijekom festivala publika će imati priliku pogledati  10 filmova, od toga četiri domaća i šest inozemnih, te dvije izložbe.

Tradicionalno otvorenje Festivala bit će u ponedjeljak, 8. studenoga u 18 sati u porečkoj kinodvorani, nakon čega će, već u 18.15 biti projekcija prvog filma Johnny Depp: Kralj kulta iz 2021. godine, redateljice Danielle Winter.  Nakon filma, u 19.30, u Maloj galeriji bit će će otvorena izložba fotografija naziva F20.5, nagrađivane splitske umjetniceGlorije Lizde. Autorica svojim radovima istražuje teme obiteljskih odnosa, genetskog naslijeđa i sjećanja koristeći dokumentarnu i insceniranu fotografiju. Izložba F20.5 prikazuje njeno suočavanje s vlastitim djetinjstvom za vrijeme kojeg je otac bolovao od rezidualne shizofrenije. Lizde rekonstruira prošlost i reintepretira očeve vizualne halucinacije u nastojanju da osvijesti i prikaže utjecaj bolesti na cijelu obitelj. Izložbu se može pogledati tijekom Festivala svakim danom od 10 do 12 i od 18 do 22 sata.

Utorak, 9. studeni donosi nam dva filma: Agent krtica, redateljice i scenaristice Maite Alberdi, koji je 2020. godine bio nominiran za Oscara, te film Starac i roda, priča o Malenoj i Klepetanu, redatelja Tomislava Jelinčića, koji je iste godine, između ostalih, dobio nagradu publike na Liburnia Film Festivalu.

Srijeda je obilježena svjetskom premijerom filma Putevi vode, redatelja Elvisa Bilalića. Istražujući  vjekovnu povezanost  vode i čovjeka autor predstavlja život ljudi na 10 odabranih rijeka koje izviru i poniru u Hrvatskoj te kreira svojevrsnu riznicu posebnosti predstavljenih krajeva. Projekcija filma je u 18 sati, a nakon filma publika će imati priliku razgovarati s autorom. U 20.30 bit će projekcija filma Greta, o najpozantijoj aktivistkinji današnjice, redatelja Nathana Grossmana.

Četvrtak je dan posvećen ljubavi. Na putu oko svijeta u naš grad stižu Anđela i Davor Rostuhar te nam donose film  koji je rezultat njihova jednogodišnjeg projekta. Film Ljubav oko svijeta prikazuje 33 različite priče o ljubavi s najnevjerojatnijih mjesta na svijetu. Nakon filma bit će upriličen razgovor s autorima te otvorena istoimena izložba fotografija u foajeu, koju će posjetitelji moći vidjeti do kraja studenoga.

Tijekom petka i subote ljubitelji dokumentarnog filma mogu pogledati još četiri intrigantna filma. Petak donosi nagrađivani domaći film Jedan od nas, redatelja Đure Gavrana, koji prikazuje jednu zajednicu unutar koje je otkriveno seksualno zlostavljanje te film Shane MacGowan: Priča o pjevaču Poguesa, redatelja Juliena Templea.

Subota je posvećena filmovima koji se bave sudstvom, sukobima i zakonskim propustima, a u konačnici pripadanju i pripadnosti kao temama koje su nam svima zajedničke bez obzira gdje smo na kugli zemaljskoj: Sjedinjene Države protiv Billie Holiday,  redatelja Leeja Danielsa i Posljednji preživjeli: Tko je ubio Biggieja i Tupaca?, redatelja Nicka Broomfielda.

Đelo Hadžiselimović i ove je godine pomno birao i raznoliko izabrao te će ljubitelji dokumentarnog filma imati priliku uživati u projekcijama na velikom platnu u porečkom kinu. Za više informacija o filmovima posjetite mrežnu stranicu Pučkog otvorenog učilišta Poreč .Rezervacije se mogu vršiti na rezervacijskom sustavu http://rezervacije-poup.hr, a podignuti do pola sata prije početka projekcije, u protivnom se brišu iz sustava. Blagajna kina otvara sat vremena prije projekcije.

cijepljenje cjepivo korona

Zbog velikog interesa cijepljenje od utorka do subote u svim istarskim gradovima

dominik družeta pula judo klub istarski borac u bakuu

Judo klub ISTARSKI BORAC osvojio srebro na turniru u Bakuu