in

Dodijeljena XXVIII. nagrada Laurus nobilis učenicima iz Poreča, Tara i Vižinade

Foto Gradska knjižnica Poreč

U petak, 3. svibnja, u Istarskoj sabornici održana je 28. po redu dodjela Nagrade Laurus nobilis za učenike viših razreda osnovnih škola i srednjih škola Poreštine. Svojom maestralnom izvedbom u ovu je svečanost okupljene uvela Naja Jugovac, darovita učenica 6. razreda Umjetničke škole Poreč, izvrsna kao solistica, ali vrlo je uspješna te rado svira i u komornoj glazbi. Izvela je dvije skladbe: „Valcer“ Venancija Garcie Velasca te „Tango“ Francisca Tarrega, a pripremio ju je učitelj Haris Brković.

Foto Gradska knjižnica Poreč
Foto Gradska knjižnica Poreč

Ovaj svečani dan posvećen je učenicima i učenicama koji svojim literarnim radovima otvaraju  svoja srca i misli i otkrivaju svoje skrivene svjetove. Sve to omogućuje Gradska knjižnica Poreč, koja svake godine objavljuje natječaj za izvorno prozno djelo i to: kratku priču, humoresku, kozeriju, pjesmu u prozi, putopis, biografski zapis ili esej. Prosudbeni odbor, koji su ove godine činili profesori hrvatskog i talijanskog jezika: Anči Ritossa Blažević, Daria Škrinjar, Ivan Čupić i Dunja Janko, nije imao lagan zadatak. Profesor i profesorice pročitali su tekstove pristigle na natječaj, razmotrili ih pod zaporkama te su odabrali najbolje.

Osim osvajanja nagrade, poticaj mladim autorima tiskanje je njihovih tekstova u zbirci PoZiCa, koja donosi najbolja literarna ostvarenja učenika osnovnih i srednjih škola triju prijateljskih gradova na natječajima: Mala nagrada Gjalski za osnovnoškolce i nagrada Gjalski za srednjoškolce u Zaboku, natječaj Grada Crikvenice te porečka Nagrada Laurus nobilis.   

Foto Gradska knjižnica Poreč
Foto Gradska knjižnica Poreč

Laureatima ovogodišnjeg natječaja dodjeljuje se „Nagrada Laurus nobilis“ koja se sastoji od poklon bona za kupnju knjiga te putovanja u Zabok na svečanu dodjelu Nagrade Ksaver Šandor Gjalski.

A najboljim radovima proglašeni su:

KATEGORIJA OŠ – HRVATSKI JEZIK
„Pet neobičnih navika koje me čine savršenim“, Katja Mihoković, 7. razred, Osnovna škola Tar-Vabriga

Mentorica: Gordana Poropat-Alihodžić, prof.

KATEGORIJA OŠ – TALIJANSKI JEZIK

 „Sono una ragazzina del Medio Evo“, Virginia Vendrame, 6.razred, Talijanska osnovna škola Poreč

Mentorica: Ester Grubica, prof.

KATEGORIJA SŠ – HRVATSKI JEZIK

 „Tišina i Zmajoliki“, Neva Blažević, 3. razred opće gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč

Mentorica: Anči Ritossa Blažević, prof.

Svoje mjesto u PoZiCi osigurali su i pohvaljeni radovi:

KATEGORIJA OŠ – HRVATSKI JEZIK

„Svijet mašte“, Anteo Bartolić, 6.c razred, Osnovna škola Poreč

 Mentorica: Jelena Uher, prof.,

„Mjesec“, Leo Čolaković, 5.b razred, Osnovna škola Finida

 Mentorica: Valentina Lamot, prof. te

„Moje seke i ja“, Samuel Pincan, 5.c razred, Osnovna škola Finida

 Mentorica: Tiana Lakoseljac, prof.

KATEGORIJA OŠ – TALIJANSKI JEZIK

„Un luogo speciale“, Naja Jugovac, 8.razred, Talijanska osnovna škola „Bernardo Parentin“, Poreč

Mentorica: Ester Grubica, prof.

KATEGORIJA SŠ – HRVATSKI JEZIK

„Štorija o lakodelcu“, Sandi Herak, 2. razred jezične gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč

Mentorica: Tina Horvat, prof.,

„Ljubav ne vidi očima“, Lucija Geržinić, 3. razred jezične gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč

Mentor: Ivan Čupić, prof.

„Raspašoj“, Anika Blažević, 1. razred opće gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč

Mentorica: Dunja Janko, prof

„Slučaj Nasmijane zvijeri“, Natali Bogojević, 1. razred opće gimnazije, Srednja škola „Mate Balota“, Poreč

Mentorica: Dunja Janko, prof.

Na svečanosti je glazbeni predah donio Adrian Deković, izuzetno muzikalni i talentirani učenik 6. razreda Umjetničke škole Poreč, iza kojega su brojni uspješni nastupi. Svojim virtuoznim sviranjem harmonike razveselio je okupljene izvevši dvije skladbe:„Rosamundu“ Jaromira Vejvode i „Karpatski ples“  A. T. Dorenskog. Pripremila ga je njegova mentorica učiteljica Tamara Ignjatović.

Kako je trajni cilj ove višedesetljetne manifestacije poticanje umjetničkog, poglavito jezičnog izričaja, širiti granice razumijevanja, bliskosti, prijateljstva i ljubavi, uvažavanja različitih stavova i razvijanje kreativnosti, Gradska knjižnica Poreč pozvala je sve učenike da se i sljedeće godine odvaže i okušaju u pisanom stvaralaštvu te sudjeluju u Natječaju Laurus nobilis. Kad se osvrnemo na sve ove minule godine i na tisuće tiskanih radova naše djece u PoZiCama, može se uistinu govoriti o izgrađenim mostovima prijateljstva koji ostaju kao trajni zalog za sve nove naraštaje. O važnosti samoga Natječaja Laurus nobilis i vrijednosti ove manifestacije za poticanje djece na pisano stvaralaštvo i na čitanje, govorio je i gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić koji je nagrađenim i pohvaljenim učenicama i učenicima dodijelilo priznanja, pozvavši ih da nastave stvarati, bez obzira gdje ih putevi odveli.

Predivna svibanjska večer završena je veselom i poticajnom ozračju, a ovu su svečanost dodjele Nagrade vodile maturantice porečke Srednje škole Mate Balote, Vita Gržetići Mia Mijatović.

Tullio Deković

In memoriam: Tullio Deković (1944.-2024.), dobitnik nagrade za životno djelo u porečkom sportu

istra županija

Zaključci s prve konferencije o klimatskim promjenama i vodoopskrbi Istre