in

EKOLO Poreču donio bogat spektar kulturno-edukativnih sadržaja

Foto Andi Bančić - POU Poreč

Porečki festival kulture življenja održao se od 18. svibnja do 3. lipnja

Ekolo je festival u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč koji, s podnaslovom kultura življenja, već četvrtu godinu zaredom građanima Poreča i posjetiteljima donosi širok spektar kulturno-edukativnih sadržaja. Tematizirajući kulturu područja, ona se ujedno i stvara, njeguje i neprestano propitkuje kroz objedinjavanje svih programa i ciljeva Učilišta u ovaj šarolik festival. Organizatori Ekola svjesni su da je kultura temelj svih drugih zbivanja i osjećaja u zajednici te u ovoj specifičnoj situaciji festivalu pristupaju kao svojevrsnom manifestu – prikazu dobre prakse novog pristupa kulturnom turizmu i odnosu prema sugrađanima.

Foto Andi Bančić - POU Poreč
Foto Andi Bančić – POU Poreč

Ekolo 4 od 18. svibnja do 3. lipnja ispričao je priču o porečkom i istarskom identitetu na bezbroj načina i kroz mnoge medije. Ove je godine više od 400 sudionika pokazalo svoja umijeća te je u 17 dana održano je 26 programa – 8 koncerata, 4 izložbe, 4 kino projekcije, 3 predstave, 3 radionice, 2 vođene ture gradom, 1 predstavljanje knjige i 1 otvorena kazališna proba.

Sve je započelo otvorenjem izložbe porečkog umjetnika Branka Gulina s radom Posljednja večera (Radničkog savjeta brodogradilišta Uljanik), koja je održana u okviru ciklusa Tornaj se doma – Torna casa. Nakon izložbe u kazališnoj dvorani održan je koncert Zagrebačkog kvarteta, prvog trajnog i profesionalnog ansambla klasične glazbe na hrvatskoj sceni, kojemu je Poreč uvijek draga pozornica.

Važan su element festivala najave kulturnog ljetnog programa Učilišta. Koncertom otvorenja najavljen je program Koncerata u Eufrazijani, dragocjenog festivala koji ovoga ljeta 61. godinu zaredom porečkoj publici donosi 10 koncerata klasične glazbe. Drugi dan festivala najavljen je festival dokumentarnog filma Porečdox uz dva dokumentarna filma – Turizam redatelja Tonćija Gaćine i Trst, Jugoslavija Alessija Bozzera. Uz njih je održan i redoviti kinoprogram uz aktualne filmske hitove.

Foto Andi Bančić - POU Poreč
Foto Andi Bančić – POU Poreč

Seriji koncerata i prijateljskih suradnji Učilišta s drugim kulturnim akterima grada Poreča pridružili su se festival zborova Faks te koncert učenika i učitelja Umjetničke škole Poreč. Predstavljanjem projekta Vi-Vu harmonikaški je orkestar pretvorio porečki Trg slobode u reprezentativno mjesto za prikaz harmonike kao instrumenta klasične glazbe u rukama mladih iz raznih dijelova zemlje i njihovih profesora.

Kazališni program posljednjih je godina postao okosnicom kulturnih zbivanja u Poreču izvan turističke sezone, pa su i tijekom Ekola ponuđene predstave za ljubitelje kazališta svih uzrasta. Plesna predstava Diši, koreografkinje Ivone Grubišić, donijela je štih velikog grada u Istarsku sabornicu, ali i dokazala kako postoji publika generacije Z koja žeđa za plesnim predstavama u kojima su plesači na početku svojih karijera i koje ćemo još dugo pratiti. Najmlađa publika uživala je u klasičnoj priči Ježeva kućica u produkciji Teatra Naranča, a malo stariji imali su prilike pogledati najbolju predstavu ovogodišnjih Marulićevih dana. Mala čuda autorice Sanje Milardović u produkciji redovnog porečkog gosta Teatra Exit i Teatruma prva je monodrama koja je uspjela osvojiti ovaj prestižni naslov. Učilište ima i svoj dramski studio, naziva Čin čin, koji je održao otvorenu trosatnu kazališnu probu s gostom, glumcem Valterom Rošom. Publici je bilo omogućeno da prisustvuje procesu rada glumaca i stvaranja kazališnih djela te je ovaj događaj, u okviru koncepta otvorenih proba, ovogodišnji doprinos demistifikaciji umjetničkog stvaralaštva.

Foto Andi Bančić - POU Poreč
Foto Andi Bančić – POU Poreč

Obrazovanje i poticanje znatiželje u dokolici i šetnji gradom potencirano je Turom skulptura prošlih kultura s Ivanom Matejčićem, baveći se djelima nastalima između 5. i 18. stoljeća. Edukacija je privukla mnoštvo zainteresiranih, s naglaskom na turističkim vodičima koji su čuli i vidjeli kvalitetne informacije kojima će obogatiti svoje priče na svojim vođenim turama. Suvremene i moderne skulpture grada Poreča obišli su i mladi građani, koji će tek početi samostalno lutati gradom, te su Turom skulptura obratili pozornost na kiparska djela  postavljena u gradu, nastala u drugoj polovici dvadesetog stoljeća.

Sredinom festivala u foajeu kazališta održano je predstavljanje zbirke pjesama Porečanke Drage Orlića. Njezinim je nazivom Orlić odao počast porečkim ženama svih generacija i zanimanja. Ovako je u pismu zahvale napisao Vlado Mandić: „Bilo je to mnogo više od same prezentacije Porečanki, topao i iskren hommage pjesniku nemirna duha koji nas oduševljava i kada više nije među nama.“

U glazbi se na Ekolu moglo uživati u zaista izvanrednim događanjima. Istarski glazbenici, Veja i Barbara Munjas, održali su predstavljanja svojih novih albuma i dokazali vrhunsku kvalitetu suvremenog istarskog autorskog izričaja. Etnoskupina Veja prvom je promocijom albuma Škura ura napunila porečki lapidarij, a energijom i sentimentom publiku odvela na neko drugo mjesto, u spoj tradicionalne istarske i svjetovne glazbe koje postoji samo među akordima. Barbara Munjas predstavila je prvi album pod vlastitim imenom, naziva Right place & right time te je, zajedno sa svojim šesteročlanim bendom za završnu večer održala spektakularan koncert u kazališnoj dvorani. Osim klasične, tradicionalne i indie glazbe na programu su bila i dva DJ-seta – DJ Dobrila i Bosnyak & friends branili su boje elektroničke glazbe koja ima svoju vjernu publiku. U utakmici klasike, tradicije, elektronike i suvremenih stilova u glazbi, u Poreču bi rezultat bio tijesan.

Likovna sastavnica festivala uobličena je uz izložbu grafika i radova u staklu Claudija Grassettija pod nazivom Venezia crepa. Radi se o radovima koji kroz prikaz venecijanskih pročelja tematiziraju krhkost grada u odnosu na turizam.

Zadnje večeri festivala moglo se pogledati prezentaciju triju radionica: izložbu od stotinjak grafika nastalih na radionici eksperimentalnog tiska pod vodstvom Valtera Černeke, čitanje tekstova nastalih na književnoj radionici Staše Aras i projekcija filma o padobranskoj reprezentaciji Ujedinjenih Arapskih Emirata na vježbama u Poreču, nastalog na filmskoj radionici pod vodstvom Ivana Tripara, Bele Bračko-Milešević i Karle Carević.

Pučko otvoreno učilište u istarskoj se regiji ističe po količini i kvaliteti kulturnih programa te u njegovanju, razvijanju i poticanju kulture i obrazovanja u Poreču. Poreč je još jednom dokazao da nudi sadržaje svjetske razine i pruža mogućnost da se svaki građanin i posjetitelj u gradu osjeća ugodno, slobodno i nadahnuto te ponešto i nauči – o mjestu u kojemu se nalazi, o ljudima kojima je okružen, ali prvenstveno o samome sebi.

Pogled na turizam iz ugla kulture i umjetnosti može iznjedriti nove koncepte održivog razvoja koje će se u budućnosti brzo i radosno implementirati, i to baš u onim interesnim grupama kojima zasad izmiče vizija o funkcionalnosti takvih promišljanja. Danas je više no ikad potrebno da se svaki građanin osjeća sigurno u vlastitom okruženju, pozvano biti dijelom procesa koji se odvijaju u njegovoj zajednici. A Ekolo poziva sve da čitavu godinu prate programe Pučkog otvorenog učilišta Poreč, sudjeluju u stvaranju kulture po vlastitom ukusu i postanu protagonistima u vlastitom gradu. Neovisno o okolnostima, potrebno je njegovati određen način života, preuzeti odgovornost i kontrolu nad onime što se oko nas događa.

Pripreme za Ekolo 5 već su u tijeku, prvo jubilarno izdanje festivala nesumnjivo će donijeti, uz bogat program, i pregršt kreativnih i inovativnih rješenja u njegovoj izvedbi.

Programe i događanja u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč možete pratiti na društvenim mrežama FACEBOOK i INSTAGRAM.

Stari samanj pod kaštelom - Foto TZ Vrsar

Za vikend “Stari samanj pod kaštelom” – Starim gradom zavladat će doba VRSARSKE GROFOVIJE

Rekordan broj sportova u Poreču: Svečano otvoren Unisport Finals na kojem sudjeluje 1.000 studenata