in

FOTOGALERIJA: Otvorena izložba “Kako je sport oblikovao Poreč” – Sport je glavni ambasador grada

“Kako je sport oblikovao sport Poreč” naziv je izložbe otvorene u ponedjeljak navečer u Maloj galeriji Pučkog otvorenog učilišta u čast proslavi Dana grada i oslobođenja, koji se obilježava danas bogatim programom. Izložba su Učilište i Sportska zajednica Grada Poreča priredile i zbog obilježavanja 70. godišnjice utemeljenja nogometnog, rukometnog, odbojkaškog, boćarskog i kuglaškog kluba, koji su ovaj grad obilježili na mnoge načine. Osim fotografija na kojima su mnoga lica koja su obilježila ove sportove, tu su i pehari, dresovi, lopte i drugi rekviziti koji su simbol brojnih uspjeha i rezultata ovih trofejnih klubova.

Prije otvaranja o izložbi su govorili u ime Učilišta Sebastijan Vojvoda, te ravnateljica Snježana Radetić koja je naglasila kako Poreč živi sport već više od 150 godina.

“Sport je dio kulture života Poreča, stvorio je njegov identitet, a sve to prikazujemo kroz naš novi projekt – Tjedan kulture življenja Okolo, koji se upravo odvija s bogatim programom.

U našem gradu svi, od 3 do 103 godine, na neki se način bave sportom. Kultura bavljenja svojim tijelom prisutna je u našem gradu, rekreativno ali i profesionalno, a ti se značajni rezultati mogu pogledati kroz fotografije na večerašnjoj izložbi”, rekla je ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta

Predsjednik Sportske zajednice Grada Poreča Alfredo Mendiković je rekao kako su prikazali početke klubova od prije 70 godina koji su još u ono vrijeme podigli svijest građana o potrebi bavljenja sportom i njegovoj važnosti za zdravlje.

“Tako su nas doveli do danas kada imamo 44 sportske udruge s 1.650 članova koji se sportom aktivno bave, a 3.500 članova ima ukupno članova u tim udrugama. Grad je uložio i značajna sredstva u inrastrukturu, pa tako imamo čak šest sportskih dvorana. Stoga je Poreč često domaćin nacionalnim i svjetskim prvenstvima. Neki klubovi su perjanice nacionalnih liga. Sport je na pozitivan način utjecao na naš grad i čini nas još boljima”, naglasio je Mendiković.

Izložbu je službeno otvorio gradonačelnik Loris Peršurić.

“Htjeli smo obilježiti neki dio u kulturi, ove godine smo odlučili da to bude sport. Ovom izložbom obilježavamo noviju povijest Poreča koji ima puno sportova koji ove godine obilježavaju važne obljetnice rada, ne samo ovi koji su večeras ovdje na slikama. Po broju sportaša i rekreativaca na vrhu smo Hrvatske, a prednjačimo i infrastrukturom – uz šest gradskih imamo i dvije privatne dvorane, plus niz ostalih teniskih i drugih igrališta”, nanizao je gradonačelnik.

Izložba je otvorena do 18. svibnja i to u radno vrijeme galerije od 16 do 20 sati.

Džemila Šegon

U Galiji otvorena izložba Džemile Šegon, učiteljice koju znaju generacije Porečana

Otvoreni upisi u vrtiće na Poreštini