in

ISTARSKA UMJETNIČKA BAŠTINA: U Poreču predstavljena monografija „Slikarstvo od 4. do 15. stoljeća“ Ivana Matejčića

Foto Gordana Križman

U četvrtak, 23. svibnja u 18 sati, u svečanoj dvorani biskupije Eufrazijane predstavljena je monografija „Umjetnička baština istarske crkve 3 – Slikarstvo od 4. do 15. stoljeća / Il patrimonio artistico della chiesa istriana 3 – Pittura dal IV al XV secolo“. To je, nakon dvije knjige o skulpturi, treća knjiga iz serije Umjetnička baština istarske crkve koju je osmislio dr. sc. Ivan Matejčić. Ovu knjigu zajedno su uredili Matejčić  i mr. sc. Sunčica Mustač, koji su i autori uz doktore znanosti Nikolinu Maraković i Željka Bistrovića i Ninu Kudiš. 

Knjiga je prvi tako opsežan pregled mozaika i zidnih slika, oslikanih rukopisa i slika na drugim nosačima nastalima u crkvama ili za crkve većeg dijela Istre. Svezak je dvojezičan i ima gotovo četiri stotine stranica i jednako toliko izvrsnih fotografija Ive Puniša i Renca Kosinožića. Prijevod na talijanski potpisuje Carla Rotta. Nakladnik je Povijesni i pomorski muzej Istre a sunakladnici Istarska županija,  Porečka i pulska biskupija, Arheološki muzej Istre i pazinski Josip Turčinović d.o.o.  Knjigu je oblikovala Sonda a tiskana je u nakladi od 500 primjeraka.

Predstavio ju je profesor Predrag Marković s Filozofskog fakulteta u Zagrebu.

Svečanost je otvorio ravnatelj Povijesnog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac, nakon čega je pozdravnu riječ uputila Lorella Limoncin Toth, pročelnica istarskog Konzervatorskog odjela koja je pozdravila ovo važno djelo posvećeno regionalnoj umjetničkoj baštini. Saborski zastupnik i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić zahvalio je autorima na angažmanu u promicanju ove važne baštine, podsjetivši i na ono što Poreč čini. Najavio je pritom obnovu pročelja crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode koja će početi do kraja ove godine.

Istarski župan Boris Miletić osvrnuo se na regionalne namjere u zaštiti povijesne i kulturne baštine koja govori o našem DNK-u. Nazočne je pozdravio i biskup monsinjor Ivan Štironja koji je istaknuo ljepotu umjetnosti i umjetnika, podsjeća na prošlost i projicira nas u budućnost.

Nakon podjele monografije objavljeno je da se već radi na četvrtom izdanju, “Arhitektura 1”, koji će ponovno urediti Mustač i Matejčić.

Foto Policijska uprava istarska

SUBOTA U ISTRI: Prometna akcija nadzora mopeda i motocikla

Foto Istarska županija

Festival zavičajnosti u Puli okupio istarske osnovnoškolce i njihove vrijedne radove kojim se čuva tradicija